İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi

Gülhane Parkı çoğu İstanbullunun keyifle gittiği yerlerden biridir. Turistik amaçla gelen kişilerin de gözdesi konumundadır. Peki, Gülhane Parkı kadar bünyesinde yer alan müzeler de güzel değil midir? Mesela; İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi. 24 Mayıs 2008’de İslam Bilim Tarihçisi Prof. Dr. Fuat Sezgin tarafından kurulan müze, Gülhane Parkı’na gittiğiniz zaman mutlaka görmeniz gereken yerlerin başında geliyor.

Bu müzede Müslüman bilim adamlarının bilime yaptıkları önemli katkıları görüyoruz. Coğrafyadan tutun da astronomiye, matematiğe kadar birçok bilimsel alanda Müslüman bilim adamlarının değerli buluşları yer alıyor. Şimdi birlikte bu değerli müzeye göz atalım. Size de gitmeden önce bir ön fikir niteliğinde olur.

Müzenin girişinde, İslam alimleri hakkında kısa bilgiler görebileceğiniz bir bölüm ile karşılaşıyorsunuz. Bu bölüm, bilim tarihinde önemli yeri olan Müslüman bilim adamları hakkında ön bilgi edinmenizi sağlıyor. Bu bölümün ardından icatların olduğu bölümlere doğru ilerliyorsunuz.

İlk olarak astronomi bölümünden başlayabiliriz. Fotoğrafta gördüğünüz bir usturlab. Usturlab astronomi ölçümlerinde güneşin, ayın, gezegenlerin ve yıldızların konumlarını belirlemek için kullanılan tarihi bir ölçüm aracı olarak kullanılıyor. Aynı zamanda yerel saatin ve İslam dininde namaz vakitlerinin belirlenmesinde, bazı matematik problemlerinin çözülmesinde de kullanılıyor. Astronomi bölümünün ilgi çeken parçalarından biri…

 

 

 Astronomi bölümünden diğer icatlar… Daha fotoğrafını koyamadığım o kadar çok icat var ki hepsini çekemedim maalesef 🙂
    Gelelim saat teknolojilerine. Şimdi bu icat için saat teknolojisi ile ilgili desem ne  dersiniz? Yok artık dersiniz büyük ihtimal; ama varmış artık! 🙂
      
     
            Ya buhar kuvveti ile çalışan döner makinasına ne demeli 🙂 Osmanlı astronom ve mühendis Takiyeddin’ in 1546 tarihli et-Turuk es-Seniyye fi el–Alat er-Rühaniyye isimli kitabında şekil ve tarife dayanarak yapılmış.
Şimdi geçelim Mizze’ de kullanılan gül suyu distilasyon cihazına 🙂 Hicri 8.yüzyıl , Miladi 14. yüzyılda yaşamış olan ed-Dımeşki’ nin gül suyu elde etmek için oluşturduğu bir düzenek kendisi 🙂
Semerkant Rasathanesi ile ilgili bilgiler 🙂

 

Ve müzede çektiğim diğer fotoğraflar 🙂
Kesinlikle gidin, görün ve inceleyin. Benim burada anlattıklarım müzenin %10’u bile olamaz her halde. Çünkü müzede o kadar çok bölüm ve buna bağlı olarak o kadar çok icat var ki; hepsinin tek tek fotoğraflarını çekip bilgilerini verebilmek imkansız. O yüzden umarım yazım ilginizi çekmiş ve müzeye gitmeniz için gerekli merakı uyandırmıştır 🙂
                                                                                                    Sevgilerimle…. 🙂

2 Comments on “İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir