İran Turu Hazırlıkları

Hayallerinizi süsleyen bazı rotalar vardır… Oraya gitmek sizin için çok önemlidir ve oraya gitmeden hayalleriniz hep yarım gibidir. Benim için bu rotalardan ilki İngiltere’ydi. Özellikle Londra şehri kesinlikle görmek istediğim yerlerden biriydi. Sürekli İngilizce kitaplarında görmemden mütevellit olsa gerek, hep orayı büyülü bir yer zannederdim. Benim için yurt dışının tarifi Londraydı. Hatta hep şöyle derdim: “Ne zamanki ben bu fotoğraftaki yeri (Fotoğraflar genelde Big Ben ve çevresiydi) canlı bir şekilde görürüm, işte o zaman yurt dışına çıktım derim”. Big Ben’i ilk gördüğümde kalbimin nasıl çarptığını hala unutamam. Bir saat için bu kadar heyecanlanacağımı o zamana kadar düşünemezdim. Ama işte yerler zihnimize bazen böyle büyülü bir şekilde kodlanabiliyor.

Fotoğraf: Biletbayi

Hayalimi süsleyen rotalardan ikincisi de İran’dı. Hep gitmek istedim; fakat karşılaşmadığım aksilik kalmadı. Ne demişler? İnsan en çok istediği şeylerden sınanır. Benim de öyle oldu. İran’ı çok istediğim için sürekli sınandım ama vazgeçmedim. “Ne pahasına olursa olsun gideceğim” dedim. Çünkü İran hep yakınlık duyduğum bir ülkeydi. Aslında bizim gibi bir ülke olma hevesindeyken bambaşka bir dünyanın içerisinde olmalarını ve dış dünyaya kapanmalarını hep onlara yapılan bir haksızlık olarak düşünmüştüm. Sürekli içten içe yaşadıkları duruma üzülüyordum. Belki de bunlar da tetikledi, bilmiyorum. Tek bildiğim, kültürel ve sosyal açıdan bu kadar yoğun olan bir ülkeyi görmek istediğimdi. Ayrıca, Türkleri seviyor olmaları da benim için artı bir puan oldu diyebilirim.

Peki, İran herkesin hayallerini süsleyen bir ülke mi? Kesinlikle hayır! Çoğu insanın ilk duyduğunda: “Ne işin var orada?” diye tepki gösterdiği bir yerden söz ediyoruz . Eğer bir Avrupa ülkesine gidiyor olsanız, çok olumsuz tepkiler ile karşılaşmazsınız; fakat rota İran ise işin rengi değişir. Hele ki kadın başına… Amaaan! “Seni asarlar, keserler!”, “Başını kapatacaksın, tesettüre gireceksin!”, “Orası yasaklar ülkesi ne yapacaksın?” Hep bunları duyarsınız. Farklı kültürlere karışmak, oranın kurallarına uymak ve farklı bir hayata adapte olmak benim için korkutucu bir durum hiç olmadı. Aksine, bu deneyimleri yaşayacağım için daima heyecan duydum. İran içinde aynı heyecanları duymaktayım.

Fotoğraf: Turna.com

İran öncesi kendim için küçük küçük notlar aldım. Hem araştırma tecrübelerim hem rota önerilerim gitmeyi düşünenler için bir ön kaynak olabilir diye düşündüm. Gittikten sonra deneyimlerim ile beraber gezi rehberi oluşturacağım ama bu bilgilerde tek başına gitmek isteyenler için faydalı olabilir.

İran Vize Durumu

İran Türkiye’ye vize uygulaması olmayan ülkelerden biri. 90 güne kadar vizesiz kalınabiliyor.

İran Para Birimi

İran için bahsi geçen üç adet para birimi bulunuyor. Bunlar Tümen, Riyal ve Humeyni. Aslında hepsi aynı anlama geliyor ama para birimlerine göre sıfırlarda değişiklik oluyor. 2017’de Riyal yerine Tümen kullanmaya başlamışlar. 1 Tümen 10 Riyale eşit. Tabi dediğim gibi aslında hepsi aynı para. Sadece sıfırlar ile değişiyor. Humeyni ise Tümen ve Riyal kadar yaygın değil anladığım kadarıyla ama kullanan yerler bulunuyor.

Para birimini çevirmek için şu siteyi tavsiye ederim => Coinmill.com

Kadınlar için Giyim Kuralları

Başınızı kapatmanız şart; fakat İranlı kadınları incelediğinizde başlarının yarısının açık olduğunu görüyorsunuz. Benim İran usulü kapanmadan anladığım iki husus var; kalça ve kafanızın tepe noktası kapanacak! En temel kapanma hususları bunlar. Uzun kollu tunikler, geniş pantolonlar ve şal tarzı baş örtüler sizi bekliyor yani. Bir de bu durum şehirlerin muhafazakarlık durumuna göre de değişiyormuş. O yüzden bir şehirde yaşadığınız rahatlığı diğer şehirde yaşayamayabilirsiniz. Her durum için kurtarıcı parçalar yanınızda bulunsun 🙂

Konaklama

Fotoğraf: Cafetur.com

Couchsurfing: İran’da konaklama fiyatları oldukça yüksek. O yüzden alternatif seçenekler değerlendirmek gerekiyor. Bunlar arasında en bilineni Couchsurfing. “Couchsurfing nedir?” yazımda bilmeyenler için sistemi anlatmıştım 🙂 Yalnız bu sistemde şöyle sorunlar ortaya çıkabiliyor;

  • Duyumlarıma göre İran halkı aşırı misafirpervermiş. Ben Couchsurfing’e tarih aralıklarımı girdiğimde birçok kişi evinde beni ağırlamak için mesaj gönderdi. Fakat sorun şu; tanımadığın bir insana ne kadar güvenebilirsin. Özellikle Esfahan bölgesinde erkek yoğunluklu mesajlar gelince Couchsurfing fikrinden daha da soğudum. Ya gerçekten çok misafirperverler ya da tam tahmin ettiğim gibi…
  • Diyelim güvenli birini buldunuz. Referansları da iyi; insanlar konakladıklarında oldukça memnun kalmışlar. Bu sefer başka bir sorun ile karşı karşıya kalıyorsunuz; müsaitlik durumu. Cümleler hep “İsterdim ama…” ile başladıkça hevesinizde kırılıyor.
  • Couchsurfing her ne kadar ücretsiz bir şekilde yerel halkın evinde konaklamayı sağlasa da insanlar bunu ticarete dökmüş durumda. “Hostelimiz var, şu parayı ver kal; Sana ucuz uçak bileti, otel ayarlayayım.” gibi cümleler ile karşılaşabiliyorsunuz. Ben zaten bu seçenekleri arasam Couchsurfing’de olmazdım. Sadece turizmci bir arkadaş ücretsiz tur sözü verdi. Onunda altından bir şey çıkmaz umarım 🙂

Oteller: Otel fiyatları el yakıyor, söyleyeyim. Eğer çocuğunuz ile seyahat ediyorsanız belki en iyi seçenek otel ama tek kalan biri için kesinlikle ideal değil.

Fotoğraf: AyanisTur

Hostel: Değerlendirdiğim seçenekler arasında en ideali hostel gibi duruyor. Çünkü hem uygun hem de daha güvenilir. Fiyatlar Euro üzerinden değerlendiriliyor. Birçok hostelin sitesi üzerinden iletişime geçerek ya da mail atarak rezervasyon yapabilirsiniz. Size tavsiyem; hostel sitelerini çok kullanmamanız. Oradan sadece hostel adlarını  alıp, hostel ile ilgili yorumları değerlendirin. Rezervasyonunuzu ise aracı olmadan almaya çalışın. Çünkü hostel siteleri ile ilgili pek olumlu yorumlar okumadım.

Şimdilik belirlediğim hosteller (*İran seyahatimde değişiklikler olabilir)

  • Tahran Heritage Hostel ( Link )
  • Anar Guest House Esfahan ( Link )
  • Badgir Hostel Yazd ( Link )
  • Grandma’s B&B Shiraz ( Link )

*Ayrıca çoğunda ücretsiz kahvaltı olması da önemli bir avantaj.

Kamp: Kamping alanları İran’da mevcut; hatta kamp yapan birçok kişinin yazısını da okudum. Ama tek başınıza ve ilk kez gidiyorsanız kamp yerine hostellere yönelmeniz daha mantıklı. Fakat diyelim ki hostelde yer bulamadınız, o vakit kamp seçeneği düşünülebilir. Hatta parkta yatanı bile duydum… Ama tek iseniz dediğim gibi kendinizi riske atmanın manası yok 🙂

Tur Rotam

İran’a Van üzerinden geçmeyi planlıyorum. Van ile Tebriz arası sabah saatlerinde kalkan minibüsler bulunuyormuş. Merkezde güzel bir kahvaltı yapıp ardından Tebriz yolculuğuna başlamayı hedefliyorum. Minibüs seçeneğini istemezseniz her pazartesi Tebriz’den her salı Van’dan trenler kalkıyormuş. Ücreti de 10,8 Euro. Bana Salı uymadığı için mecbur Cuma minibüs ile gideceğim. Fakat isterseniz tren ile de Tebriz’e gitmek mümkün. Van’a uçak biletimi Atatürk Havalimanı için THY’den 311 TL’ye aldım (Biraz pahalı farkındayım). İran’a da minibüs ile geçmek araştırmalarıma göre 50-60 TL civarı. Yani 360 TL’ye İran’a geçeceğim. Tahran bilet fiyatlarına bakınca aslında oldukça uygun bir fiyata denk geliyor.

Fotoğraf: depositphotos.com

İlk rotam haritada işaretlediğim gibi Tebriz. Tebriz’de çok uzun kalamayacağım. Aslında İran’ın keyifli şehirlerinden biri ama mecburen akşamı Tahran’a geçmem gerekiyor. Bir blogda 6 saatten daha fazla sürede Van’dan Tebriz’e gidildiğini okumuştum. Açıkçası beni en çok o korkutuyor. Çünkü benim planlarıma göre en geç 5’de Tebriz’de olup 3-4 saat gezebildiğim kadar Tebriz’i gezmeyi hedefliyordum. Bakalım deneyip göreceğiz…

Tebriz sonrası rotam dediğim gibi Tahran… Tahran’a gece geçeceğim. O yüzden geceyi otobüste uyuyarak geçirip, sabahı da bahsettiğim hostele eşyalarımı bırakacağım. Tahran’a 2 gün ayırmayı planlıyorum. Yani 30 Haziran-1 Temmuz’da Tahran’da kalıp 1 Temmuz gecesi de üçüncü rotam Esfahan’a geçeceğim. Genelde gezginler için önerilen rotalar; Esfahan, Yezd ve Şiraz. Çünkü bu rotalarda muhteşem eserler bulunuyor. O yüzden özellikle buralara zaman ayırmak lazım.

Fotoğraf: Gruppal

2 ve 3 Temmuz’u Esfahan’a ayıracağım. Aslında gezilecek çok güzel yerler var ama iki güne sığdırabileceğimi düşünüyorum. Ayrıca burada Couchsurfing üzerinden konuştuğum bir turizmci arkadaş yardımcı olacak. O yüzden turistik yerleri daha rahat gezebilirim diye düşünüyorum. 3 Temmuz akşamı da Esfahan’dan ayrılıp 4. rotam Yazd’a geçmeyi planlıyorum. 4-5 Temmuz Yazd olarak planladım; fakat gezme işini daha erken bitirirsem direkt Şiraz’a geçebilirim. Fakat planlarıma göre söz ettiğim her yere en az iki gün ayırmak gerekiyor. Şehirler arası geçişleri de ağırlıklı olarak otobüs ile yapacağım gibi görünüyor.

Son rotam ise Şiraz. Şiraz İran’da methini bol duyduğum yerlerden biri olduğu için oldukça merak ediyorum. Gidince detayları göreceğiz. 6 ve 7 Temmuz’da da bu şehirde kalmayı düşünüyorum. 7’si akşamında ise tekrar uçuşum için Tahran’a dönmem gerekiyor. Tahran’a gidiş için aldığım biletin fiyatı ne kadar peki? 172 TL. O da gece aldığım için. Yoksa 103 TL’ye bile bilet vardı. İran’da ulaşımın oldukça ucuz olduğunu söylüyorlardı ama doğrusunu söylemek gerekirse bu kadarını da tahmin etmemiştim. Ayrıca tren fiyatları da 50 TL gibi bir fiyata tekabül ediyor. Eğer saatleri uyarsa tren ulaşımını da tercih edebilirsiniz. Sitenin linkini de buraya bırakıyorum (www.iranrail.net).

Fotoğraf: ForumGerçek

Genel olarak planlarım ve tur rotalarım bunlar 🙂 İran seyahatimi Gizemli Yollar Facebook ve Instagram hesaplarımdan takip edebilirsiniz. Döndükten sonra tüm detaylarıyla turumu blogda da paylaşacağım. Gitmeyi düşünenler varsa, şimdiden iyi yolculuklar dilerim! 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir