Sharm el Sheikh Gezi Rehberi

Ramazan bayramında uzun süreli kültür turu ve deniz,kum ve güneş seçenekleri arasında gidip geldikten sonra “deniz, kum ve güneş” tatilinde karar kıldım. Önceden hiç düşünmeden kültür turu derken son yıllarda deniz, kum ve güneş tatiline ihtiyacım oldukça arttı. Malumunuz Türkiye’de Antalya, Bodrum’a Mayıs’ta gitseniz denize girme şansınız olmuyor ve hava sıcaklığı da düşük. Geçtiğimiz sene Haziran ayında bile donmuştum, Mayıs’ı düşünemedim. Bu noktada da önümde belirli alternatifler kalıyordu. Onlardan biri de Sharm el Sheikh’di. Şansıma da Sharm bölgesi için 1 Nisan itibariyle vizeler kalkınca hemen değerlendirdim.

Mısır’ın durumu da Türkiye gibi iç güveysinden hallice… 1 Dolar=18 Mısır Pound’u oradan pay biçelim. Bu sebeple, birçok ülke gibi turizme asılmış durumdalar. Türk pazarı da onlar için iyi bir fırsat olacağından vizelerin kalkması mantıklı bir durum haline geldi. Bu vesileyle de birçok tur şirketinin listesine giriş yaptı. Mayıs ayında deniz, kum ve güneş isteyip iznini bu tarihlere göre ayarlayabilecek olan kişiler için çok çok iyi bir seçenek. Bu dönemlerde yoğun olarak da reklamları yapılıyor. Öncelikle ben de o reklamları görerek tur ile gidenlerdenim 🙂 2 sene sonra ilk kez yurtdışına çıkınca bir nebze endişelenmiş olabilirim ama tur olmadan da bahsettiğim belgeleri sunarak gidebilirsiniz.

Ulaşım

Pegasus ve Türk Hava Yollarının Sharm el Sheikh’e giden uçuşları bulunuyor. Hatta Türk Hava Yolları belirli dönemler için kampanyalar da yapmış. Maksimum 3.000 TL civarı gidiş-dönüş bilet ayarlanabilir. (İsim verme işini korkarak yapıyorum ama reklam kesinlikle değil, onu söyleyeyim :))

Konaklama

Çok fazla otel seçeneği bulunuyor. En uygun fiyatlıdan en üst düzeye kadar çeşitli otel seçenekleri mevcut; fakat Türkiye’deki otelcilik anlayışını bekleyerek gitmeyin. Otelcilik konusunda çok üst seviyede oldukları söylenemez. Oda tasarımlarından tutun sahillerine; internet ağından tutun da yemeklerine kadar her şeyde eksikler var. Bu nedenle, ortalama üstü bir tatil için biraz daha kesenin ağzını açmak iyi olacaktır. Ayrıca her şey dahil sistemi bazı otellerde direkt olarak sunulurken bazı otellerde de ekstra ücret karşılığında sunuluyor. Benim kaldığım otelde günlük 12 Dolar karşılığında her şey dahil sisteme geçiliyordu.

Saat Farkı

Sharm el Sheikh Türkiye saatine göre 1 saat geridedir.

Para Birimi ve Para Bozdurma

Para birimi Mısır Poundu. Şu an Mısır Pound’unun değeri de düşük olduğu için dolar varsa dolar üzerinden paranızı bozdurmak daha iyi olabilir. Otel, havaalanı gibi düşük miktarlarda bozan yerler yerine daha merkezi olmayan alanlarda bozdurmak sağlıklı olacaktır. Bazı yerlerde kredi kartı kabul edilmesine rağmen bazı yerlerde kabul edilmiyor. Bunları da göz önünde bulundurmak lazım. Ayrıca ATM’lerden de belirli çekim ücretini ek olarak ödeyerek çekim yapabilirsiniz.

Günlük Yaşam / Kılık Kıyafet

Sharm’ın Antalya’dan hiçbir farkı yok. Bu nedenle, şort ve askılıları rahatlıkla giyebilirsiniz. Çeşitli alanları var (Soho meydanı gibi) ve buralarda eğlencelere ve yeme-içme alanlarına denk gelebiliyorsunuz. Buralarda alkol de satılıyor. Hatta birkaç yerinde de casinolar bulunuyor. Bildiğiniz tüm Antalya, Kıbrıs vb. örnekleri = Sharm kısaca 🙂 Tatil bölgelerinde ihtiyaç duyulan her şey burada bulunuyor. Ağırlıklı olarak kendi vatandaşlarını iç turist olarak görebilirsiniz. Bununla birlikte, artan Türk turist sayısı da göze çarpıyor. (Yaşasın vizesiz yerler!)

Vize Durumları

Mısır, Türkiye’den vize isteyen ülkelerden biri olmasına rağmen Sharm el Sheikh gibi bazı bölgelerde vize şartını 1 Nisan itibariyle kaldırdı. 20 günün altı konaklamalarda herhangi bir vize ücreti ödemeden Sharm’da kalınabiliyor. Yanınızda gidiş-dönüş biletinize ait çıktının bulunması, 2000 dolar nakit veya kredi kartı olarak göstermeniz (kredi kartı limitiniz yeterli olacaktır, bana sormadılar ama sordukları olmuş), seyahatin bitiş gününden sonra en az 6 ay geçerli pasaportun olması ve 2 doz aşınızın (Biontech, Sinovac) (2.dozdan itibaren 2 hafta geçmeli) olması Sharm’a gitmek için yeterli oluyor.

Fiyatların Genel Durumu

1 Mısır Pound’u = 0,90 TL’ye denk geliyor. Fiyatlar birbiri ile aynı diyebiliriz, pahalılık durumu da… Sharm pahalı bir şehir ve turistlerin de yoğunlukta olmasıyla fiyatları iyice yükseltiyor. Bir kokteyl almak istediğinizde 55 Mısır Pound’u ödemeniz gerekiyor. Bu durum ülkemizden tanıdık geldiği için pek de şaşırmıyoruz ama yine de sudan ucuz bir şehir değil. Bölgesel olarak da pahalılık değişiyor. Mesela hediyelik eşya alacaksanız Naama bölgesi Soho’ya göre daha uygun.

Tekne ve Dalış

Tur ile gitmem nedeniyle tekne için ekstra turlara dahil oldum. Bireysel olarak gittiğinizde de tekne turlarına katılabilirsiniz. Bence Sharm’a geldiyseniz mutlaka tekne turu yapmalısınız. Oldukça keyifli geçiyor. Tekne turu ile birlikte dalış turlarına da katılabilirsiniz. Dalmak istemezseniz sadece snorkel ile de gezebilirsiniz ya da hepsini bir arada da yapabilirsiniz. Tekne turu, dalış ve Snorkel takımı için ben 96 Dolar ödedim. Bu ödediklerimin içine öğle yemeği de dahildi. Bu kadar etkinlik için makul bir fiyat olduğunu düşünüyorum. Dalış kısmına gelince, ben ilk kez denedim ama kulak tıkanması haricinde pek de sorun yaşamadım. Öncesinde size temel bilgileri ve yapılması gerekenleri anlatıyorlar, sonra da bir eğitmen eşliğinde dalış yapıyorsunuz. Tamamen oradaki eğitmenin kontrolünde olduğu için herhangi bir problem olmuyor. Zaten aşırı derine dalma gibi bir durum da söz konusu değil. O yüzden endişe duymanıza gerek kalmıyor. Ama tabi kulaklara ve nefese dikkat 🙂 Denilenleri uygulamak konforlu bir dalış için önemli. Öncesinde snorkel ile gezerseniz nefes pratiği yapma şansınız da var. Tavsiyeem kendi snorkelinizi kendinizin götürmesi 🙂

Gece Hayatı

Tek kelime ile kalitesiz! Etraf turist kızları dört gözle bekleyen insancıklar ile dolu ve belirli bir süreden sonra bu durum oldukça rahatsız ediyor. Genelde kulüplere giriş fiyatları yüksek. Benim girdiğim 500 TL’ye yakındı ve ücretsiz bir içki hakkı vardı. Gittiğiniz yerlere göre fiyatlar değişkenlik gösteriyor ama gece hayatından çok keyif aldığımı söyleyemem. Dans etme şevkim dahi kaçtı desem yalan olmaz. Neyse daha fazla gidecek olanların da hevesini kaçırrmayayım 🙂

Yeme-İçme

Mısır’da yediğim yemekler arasında benim için favori Koshari oldu. Onlara özgü olan bir yemek ve makarnanın, pilavın ve ekledikleri birkaç malzemenin karıştığı harika bir karbonhidrat patlaması 🙂 Birçok ülkede tüketilen falafel, Mısır’ın da sevilen yemeklerinden biri. Bunun haricinde kadayıf gibi bizde de keyifle tüketilen tatlıların benzerlerini yapıyorlar. İçecek olarak ise kendine has içkileri ve kokteylleri bulunuyor.

Gezilecek Yerler

Sharm kültür turizm için gelen kişiler açısından uygun bir destinasyon değil. Yaptığınız tüm faaliyetlerin sonu deniz, kum ve güneşe çıkıyor. Bu nedenle, birkaç turistik lokasyonu bulunuyor. Soho Meydanı, Mustafa Camii, Azize Katerina Manastırı, Sharm Müzesi, Ras Muhammed Milli Parkı gibi alanlardan ön plana çıkan alanları diyebiliriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir