Çinili Köşk

Eski şark eserleri müzesinden çıktıktan sonra soluğu aldığım ikinci yer Çinili Köşk oldu 🙂 Köşk’e giden yolda karşılaştığım tarihi yapılara hayran kaldım ve üzülerek beş milyonuncu kez daha ”Biz bu güzellikleri nasıl pazarlayamıyoruz?” demekten alamadım kendimi. Bu yapıya benzer yapılar İtalya’da falan olsa ”Oooww İtalya!” olur ama bize gelince ”Türkiye’de bir müze işte!”

 

    Neyse bu kadar yakarıştan sonra başlayalım müzemizi gezmeye 🙂
    Çinili Köşk’ün tarih kitabesi nesir ve nazım kısmı olarak ikiye ayrılıyor. Bu kitabeye göre köşk, 877 yılı Rebiu’l-ahırı’nın (1472 M) sonlarında tamamlanmış.
    Adından da anlayacağımız üzere burası tam bir çini cenneti . Bir çok memlekete (İznik , Kütahya , Bursa , …) ait çiniler Çinili Köşk müzesinde sergileniyor.

 

    Firuze sırlı sehpa / Rakka – Suriye / 12. Yüzyılın sonu – 13. Yüzyılın başı
    Selçuklular’ın 1071 yılında Anadolu’ya gelişi ile büyük geliştirme gösteren çini ilk defa mimariye bağlı olarak 13. yüzyılda cami , mescid , türbe , saray ve köşklerde kullanılmış. Özellikle saray ve köşklerin duvarlarını kaplayan sıraltı ve lüster (perdah) bezemeli haç ve yıldız biçimli çinilerde harpi , sfenks (efsane yaratıkları ) , kudret sembolü kartal gibi hayvan figürleriyle , yer yer portre karakterleri gösteren sultan ve saray ileri gelenlerinin yer aldığı konular işlenmiş.
    Çini sanatında yaşanan gelişmeye karşılık , bu dönem çanak çömleğinin sadece günlük ihtiyacı karşılamak üzere üretildiği görülmekteymiş. Yöresel zevki yansıtan kaplarda en çok görülen bezeme , kazıma (sgraffito) tekniğinde işlenmiş avcı , kuş figürleri , bitkisel ve geometrik motifler bulunuyor.
Kazıma tekniğinde bezemeli kaplar / Anadolu Selçuklu Dönemi / Sırlı / Aksaray /13. Yüzyıl

Çok renkli bir çift kemer dolgusu ve tabak / İznik yapımı / Sırlı / 16. Yüzyılın son çeyreği

    Çok renkli kaplar / İznik yapımı / Sırlı / 16. Yüzyıl sonu – 17. Yüzyıl ilk çeyreği
    Çini pencere alınlığı / Renkli sır tekniğinde / Haseki – İstanbul / Haseki Hürrem Sultan Medresesi’nden yaklaşık 1540

 

    Yine müzenin bazı kısımlarını gösterip , gidip görmeniz konusunda istek uyandırmaya çalıştım. Umarım başarılı olabilmişimdir 🙂 Çini sanatına ilgi duysanız da duymasanız da mutlaka görmenizi isterim. Her bölgenin , her dönemin çini sanatını keşfetmek gerçekten çok eğlenceli oluyor. Bu arada çiniler ile ilgiliyseniz Rüstem Paşa camisini de görmenizi tavsiye ederim 🙂
Bu müzeyi keşfetmeniz dileklerimle.. Ve tabi ki sevgilerimleee .. 🙂
NOT : Verilen teknik ve tarihi bilgiler müzedeki bilgilerden alıntıdır 🙂 Müze gezilerinde maalesef ki çok fazla şahsi yoruma yer kalmıyor 🙁

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir