Turizm İşletmeciliği Okumak Gerekli mi?

Biz turizmcilerin hayattaki en zor sınavlarından biri bölümümüzü anlatmaktır. Çünkü, Türkiye’deki turizm eğilimlerini gördüğünüzde ”deniz, kum ve güneş turizmi” hariç turizme farklı bir rol biçilmemiştir. Otelde çalışan olmak için eğitim almanıza gerek olmadığını savunan mı dersiniz, bilim olmadığını düşünüp aşağılayan mı! Hepsinin nedeni, turizmi Türkiye’de iyi bir noktaya getirememekten kaynaklanır!

Dünyada en çok turist çeken ülkelere baktığınızda çoğunun turizm eğitimine önem veren ve turizm alanında başarılı çalışmalar yapmış ülkeler olduğunu görürsünüz. Turizm farkındalığı olan ve bu alan üzerine kafa yoran ülkeler her zaman yeni kavramlar ortaya atarak turizme çok büyük katkılar sağlamaktadırlar. Bilime sağlanan katkı, sektöre de yansır.

IMG_3947

Bize gelince ise biz o araştırmaların onlarca yıl gerisindeyiz. Turizm ülkemizde 1980’lerde gelişmeye başlasa da bunca yıllık bir zaman diliminde batıyı yakalayamamak çok acı. Hadi batıyı yakalamayı geçtim, bari üzerimizdeki etiketten kurtulsaydık! Neymiş efendim? ”Diplomalı garson, dil bilen herkes olur, cart curt!”

Böyle diye diye sektöre saçma sapan insanları doldurdular. Parası olan otel açtı, müdür oldu. Tek kariyeri konken masalarında ya da misafirleriyle fink atmak ve onlarla zaman öldürmek olan, çalışanlara nasıl davranacağını bilmeyen kadınlar, otellere yönetici oldular. Nasıl oldu peki? ”Yaşasın zengin kocişim!” metoduyla!

541936_4025793039775_1579891935_n

Peki ya o zengin kocişler! Aman yarabbim! Yıllarca çalışmanın verdiği bir alaylılık durumundan dolayı tüm turizme hakimler. Bazılarının oturup bir tane dahi makale okuduğunu zannetmiyorum. Tek dert kâr elde etmek, ne tutarsa o gitsin!

Turizmin bu kadar ayak altına alınmasına dayanamayan yetkililer de çözümü diploma da buldu. Şu an, eskiye nazaran daha çok turizm diploması olan kişiler istihdam ediliyor. Artık turizm mezunu da devlet memuru olabiliyor. Ayrıca akademide de turizm diploması olmayan ilerleyemiyor. Yani bölümümüz artık ”okunması gerekli” bir bölüm haline geldi.

Şimdi bu nokta da ”Okumalı mıyım?”, ”Ay sizin bölümün yüksek lisansı var mı?”,”Ne var ki ne öğretilecek?” diyen kişiler varsa şunu diyebilirim; diplomasız istihdam yok! Ayrıca ülkede yeni turizm türleri ortaya atmak, bunları uygulamak ve ekonomide turizmin payını arttırmak sade ve sadece eğitimle olur. Bilim yoksa o ülkede sektörler de beslenemez. O yüzden insanlara ”Turizm okumaya gerek var mı?” yerine ”Mutlaka okumalısın!” demeniz önemlidir. Sevgilerimle…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir