Galata Mevlevihanesi

Taksim’den yürüyorum Eminönü’ne… Galata zaten cıvıl cıvıl muhteşem… Bir önceki geçişimde gözüme Galata Mevlevihanesi ilişmişti ama gezme fırsatım olmadı ama ikinci geçişimde kaçırmadım 🙂 Hatta saat 17:00 suları falandı dedim kesin kapanmıştır bir baktım müze kapanış saati 19:00 🙂 Dedim haydi Gizmo 🙂 Bu arada bu müzeye girişte Müze kart’ta geçerli.

 

Restorasyon sonucu ortaya çıkan buluntular

 

Tarikat tacı ve serpuş modelleri levhası (soldaki) , Tarikat kemerleri , kemer tokaları (sağdaki)

Müzeden elde ettiğim sufizm hakkındaki bilginin bir bölümünü sizinle paylaşmak isterim. İslamiyet’in doğuşundan yaklaşık iki asır kadar sonra , genişlediği coğrafyalarda asırlardan beri yaşayan milletlerin , İslamiyet’in etkisine girmesiyle ,kendi kültür , inanç ve yaşam tarzlarında bir çok farklılıklar oluşmaya başlamıştır. Bunun neticesinde hicretin 5. ve 6. asırlarında İslam coğrafyasında çeşitli mezhepler ve meslekler görülmeye başlamış , hükümdarların şahsi ve siyasi ihtirasları bunların ortaya çıkmasını kolaylaştırmıştır.

İran , Hint , Yunan filozoflarının fikirleri ile kısmen Hristiyanlığın etkisiyle , İslamiyet’in ana prensiplerini içermesi şartıyla ortaya çıkan tasavvuf inancı , az zamanda bütün İslam ülkelerini kaplamıştır.

 

Nevniyaz : Mevleviliğe yeni girip sema çıkaran , yani sema etmeye başlayan kişiye nevniyaz denirmiş. Dervişliğe ikrar verip matbahta üç gün saka postunda oturan , nevniyaz , ikrarında sebat ettiği takdirde arakiyye ve hizmet tennunesi giyinirmiş. Belirli hizmetlerde binbir gün hizmet ederek çile çıkarıp , hücrede üç gün sır olduktan sonra onsekiz gün hücre çilesini bitirerek ”hücrenişin” olarak ”dede” ve ”derviş unvanını alırmış.

 

Mevlevi sema kıyafeti

 

Semah alanı
Buradan Mahfiller bölümüne ilerliyoruz. Bu bölümde bizi müzik aletleri karşılıyor.

 

 

    Çıkış bölümüne yaklaştıkça bu şekilde bir kaç bölüme rastalayabilirsiniz. Ben o bölümlerden edebiyat bölümünü sizinle paylaşmak istedim 🙂
    Yolunuz Galata’ya bir şekilde düşüyordur. Bence yolunuz düştüğünde saat 19:00’da kapanan bu müzeyi ziyaret edin derim 🙂 Sevgilerimleee.. 🙂
(Bu arada alınan özel bilgilerin hepsi müzedeki bilgilerdir. Bunu da tekrar belirteyim sıkıntı çıkmasın :))

0 Comments on “Galata Mevlevihanesi”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir