Ankara Gezi Rehberi

”Ankara Ankara güzel Ankaraaa… Seni görmek ister, her bahtı kara…” diyerek başlamak istiyorum yazıma… Ne kadar güzel bir turdu benim için! Aslında gezmek için gelmemiştim Ankara’ya; fakat ben bir yere gidiyorsam mutlaka gezmeyi de araya sıkıştırırım. Bu sefer de öyle yaptım. Başkentimiz, Atamızın mabedinin bulunduğu bu şahane şehri anlatmaya çalışacağım… Umarım yazımın sonunda ”Ankara kötü bir şehir değilmiş!” algısı yaratabilirim 🙂

Ankara’ya Ulaşım

Ankara’ya daha uygun olduğunu düşündüğüm için Pegasus’tan bilet aldım. 58 TL idi. Pegasus’un Avrupa yakasında oturanlar için tek kötü yanı; Sabiha Gökçen’den kalkıyor oluşu. O yüzden dönerken 97 TL’ye Atatürk Hava limanı’na bilet aldım. Mecburen de THY ile gelmek zorunda kaldım. Otobüsün bile 60 TL olduğunu düşünürsek ideal fiyatlar bence.

Konaklama

IMG_7527[1].JPG
Misafirhane
Konaklama maceram iki mekanda geçti. Birincisi, misafirhane ikincisi ise otel. Misafirhane bir üniversiteye aitti. Bugüne kadar neden hostel tarzı yerlerde kalmak istemediğimi misafirhaneye gidince anladım. Hem hijyen problemi var hemde çarşaf, tuvalet kağıdı gibi temel ihtiyaçlar yok. O yüzden pek mutlu hissetmiyorsunuz kendinizi… Geceliği kişi başı 50 TL.

img_75331
Otel

Sonrasında ise Ankara’nın merkezi yerlerine yakın bir yerde kalmak istedim. Booking.com’da ararken gözüme Inn65 Budget oteli çarptı. Otel, Ankaray’a yürüyerek 10 dakika sürüyor. Çevresinde birçok kafe, restoran ve pub bulunuyor. Elemanları yardımsever ve güler yüzlü. Sağ olsunlar bize çok yardımcı oldular. Kahvaltısı da muhteşemdi, ayrıca terası da Anıtkabir’e bakıyor. Gecelik ücreti iki kişilik oda+kahvaltı 180 TL.

Şehir-İçi Ulaşım

Ankara’da ulaşımınızı sağlamak için Ankara Kart edinmeniz gerekiyor. Çünkü bilet alırsanız çok daha pahalıya mal oluyor. Şöyle ki tam bilet 5 TL; fakat kart alırsanız kart 5 TL’ye mal oluyor. Siz ihtiyacınız kadar olanı yüklüyorsunuz. Kart ile geçiş yaptığınız zaman 2.50 TL ödüyorsunuz. O yüzden birkaç kez metroya binecekseniz kart daha avantajlı oluyor.
img_75361

Ankara’da şehir içi ulaşımınızı sağlayacak birçok ulaşım aracı var. Bunlar Ankaray, metro, otobüs ve banliyo. Ayrıca kısa mesafeler arası taksi ile de gidebilirsiniz. Çok ucuz değil ama kale tarafına çıkacaksanız taksi daha rahat oluyor. Şimdi sırasıyla hepsini ve geçtikleri durakları anlatmak istiyorum.

Ankaray ve Metro: Genel olarak gideceğiniz yerler Bahçelievler, AŞTİ, Kızılay ve Ulus istikametinde olacağı için Ankaray ve Metroyu sıkça kullanacaksınız. Kızılay ve AŞTİ en merkezi olan noktalar diyebilirim. Ankaray, Ankara’nın ilk raylı sistemi. Bahçelievler civarında konaklarsanız da sizin için avantajlı olacaktır.

ankara_metro_map1

Fotoğraf: http://www.rayhaber.com/2012/07/ankara-metrosu-ve-ankaray-haritasi/

Otobüsler: EGO’lara bu linkten ulaşabilirsiniz. ”Hangi saatte kalkıyor, nerede?” gibi tüm bilgiler linkteki sitesinde yer alıyor. Metro ile ulaşamadığınız yerlerde otobüsler kurtarıcınız olabiliyor. Ayrıca otobüsler özel otobüs ve halk otobüsü olarak ayrılıyor. Özel otobüslere bindiğinizde para ödeyip, bilet alabilirsiniz. Bilet 2.75 TL.

Minibüsler: Gölbaşı’na giderken minibüs kullanmak çok rahat oluyor. AŞTİ dahil olmak üzere, birçok yerden minibüslere binebilirsiniz. Kişi başı 2,75 gibi bir ücreti var.

Taksi: Taksilerde taksimetrenin açılmasına dikkat edin. Açmamış ise sürücüyü uyarın. Yoksa daha farklı bir fiyat ödemek zorunda kalabilirsiniz. Taksi fiyatlarına gelince Ulus’tan Ulucanlar Cezaevi’ne taksi ile gidince 12,5 TL yazıyor. Yaklaşık 3-4 km mesafe var ikisi arasında. Pahalı mı ucuz mu siz karar verin 🙂

Gezilecek yerler

Ankara_metro_map1_Ink_LI.jpg

Gezilecek yerleri anlatırken yine bu metro haritasından yararlanacağım. Bu şekilde daha açık olabileceğini düşünüyorum. İlk olarak 1. bölüm olarak işaretlediğim Ulus’tan başlayacağım

1. Bölüm-Ulus

Ulus, gezilecek ve dinlenilecek yerlerin yoğun olarak bulunduğu yerlerden biri. Eski Meclis binaları ve Ankara Zafer Anıtı gibi birçok önemli nokta burada bulunuyor.

Ankara Zafer Anıtı

16386918_10211145859018902_1731812024363883725_n.jpg

Anıt, Kurtuluş Savaşı kahramanlarının anısına Cumhuriyetin ilk yıllarında yapılmış. Heykeltraşı, Heinrich Krippel. Heykelin çok derin bir anlamı var. Kurtuluş Savaşının önderi olarak üst tarafta atı ile Atatürk’ü görüyoruz. Alt taraflarda gördüğümüz iki asker ise düşmanı gözetliyor ve arkadaşlarını savaşa çağırıyor. Arka tarafta, sırtında top mermisi taşıyan bir kadın figürü bulunuyor. Bu kadın, uygun nakil araçları olmamasına rağmen silahları eliyle muharebe alanına taşıyan halkı temsil ediyor. Yani özetle, Kurtuluş Savaşı ruhu tek bir heykelde buluşuyor.

1.Meclis Binası-Kurtuluş Savaşı Müzesi

DSC_0230.JPG Meclisin önünde Atatürk’ün dua ettiği bir fotoğraf vardır. İşte o fotoğrafın çekildiği yer; birinci meclis. TBMM, 1920-1924 yılları arasındaki faaliyetlerini bu mecliste gerçekleştirmiş. Birinci meclis şu an Kurtuluş Savaşı Müzesi olarak kullanılıyor. Fotoğraf çekmek yasak olduğu için meclisin içini çekemedim; fakat ikinci meclise göre daha küçük olduğunu söyleyebilirim. Öğrenci iseniz meclise girişiniz ücretsiz. Tam bilet de 3 TL. Müze Kart geçerli değil.

2.Meclis Binası-Cumhuriyet Müzesi

DSC_0232.JPG İkinci meclis binası, günümüzde Cumhuriyet müzesi olarak kullanılıyor. Yine Atatürk’ün meclisten kalabalık bir grupla çıkarken çekilen pozunu hatırlarsınız. İşte o poz da bu meclisin önünde verilmiş. 1924-1960 yılları arasında kullanılan meclis, ülke adına verilen önemli kararlara şahitlik etmiş. Müze kart ile müzeye girişiniz ücretsiz. Tam kişi için ücret de 5 TL.

İkinci meclisin fotoğrafını çekebilirsiniz. Birinci meclisteki gibi bir yasak yok. Bende meclisin içinden bazı kareler yakaladım. Mecliste cumhurbaşkanı, başbakanın odaları gibi bölümlerin yanı sıra Atatürk’ün kıyafetlerinin bulunduğu bölümler de var.

Gençlik Parkı

16406890_10211119270914216_6734492135569784309_n.jpg

Gençlik parkı, hem kafa dinleyeceğiniz hem de keyifli zaman geçireceğiniz bir yer. En son geldiğimde, yaz aylarında yapay gölün üzerinde gezintiye de çıkabilme olanağı vardı. Gerçi hala var mı bilmiyorum. Varsa yazın göl üzerinde gezinti pek bir keyifli olur 🙂

Ulucanlar Ceza Evi

Ulucanlar Cezaevi, Ulus’un merkezinde bulunmuyor. Cezaevinin olduğu bölgeye taksi ile gidebilirsiniz. İkinci meclis ile arası yaklaşık 12,5 TL tutuyor (3-4 km mesafe).

Ulucanlar, 81 yıl boyunca cezaevi olarak kullanılmış sonra da müzeye çevrilmiş. Türk siyasi ve edebi hayatının birçok önemli ismi bir süre bu hapishanede kalmış. Zamanında derin acılara tanıklık eden hapishane, yaşanılan acılardan ders çıkarılması için müzeye çevrilmiş. Müze için tam ücret 5 TL; öğrenci ve öğretmen için de ücret 2 TL. Müzekart geçerli değil.

Ankara Kalesi

Kale ile cezaevi birbirine çok yakın; fakat yol tırmanma derdiniz olacağı için yine taksiye binmenizi tavsiye ederim. Eski tip evlerin arasından geçerek kaleye ulaşıyorsunuz. Kaleye giriş ücretsiz. Üst taraflara ulaştıkça Ankara manzarasını daha net görebiliyorsunuz. Gittiğinizde Bey Obası Cafe’de çay keyfi yapmayı da unutmayın!

Anadolu Medeniyetler Müzesi

Ankara kalesinin bulunduğu yerden önce sorarak (tarif edersem karışabilir) sonra da tabelaları takip ederek Anadolu Medeniyetler Müzesi’ne ulaşabilirsiniz. Müzede Müze Kart geçerli; tam bilet ise 20 TL. Müzede, Anadolu Arkeolojisi, Paleolitik Çağdan başlayarak kronolojik bir sıraya göre sergileniyor.

Hacı Bayram Cami

Caminin bulunduğu bölgedeki evler, taş yollar muhteşem… Aynı zamanda bu bölgede hac ürünleri de satıyorlar.

Cami fotoğraftaki yerin karşı tarafında kalıyor. Camiye adını veren Hacı Bayram Veli’den biraz bahsetmek istiyorum.Hacı Bayram Veli, 1352 yılında Ankara’nın Zülfadi köyünde dünyaya gelmiş. Asıl ismi Nûman, baba ismi ise Ahmet. İlim tahsiline küçük yaşlardan başlıyor. Dini ilimlerin yanında fen ilimlerinde de yetişerek Ankara’daki Melike Hatun Medresesi’ne müderris oluyor. Osmanlı sultanları; Birinci Murat Han, Yıldırım Bayezid Han, Çelebi Mehmet Han ve İkinci Murat Han devirlerini idrâk eden Hacı Bayram Veli’nin bir müddet Yıldırım Bayezid’in sarayında bulunduğu da biliniyor.

Ulus-Sıhhiye

Ulus ve Sıhhiye arasında kalan bölümde Etnografya Müzesi ve Resim Heykel Müzesi bulunuyor.

Etnografya Müzesi

Etnografya müzesi, Türk İslam kültürünü yansıtan değerli bir müze. Kına gecelerinden tutun da geleneksel el işlerine kadar birçok kültürel zenginliği bu müzede bulabilirsiniz. Ayrıca Atatürk’ün Anıtkabir’e defnedilmeden önce de ilk istirahatgahıdır. Müze Kart ile ücretsiz olarak gireceğiniz müzenin, tam girişi için de 10 TL ödemeniz gerekiyor.

Resim Heykel Müzesi

 Tarihi Türk Ocağı binasının restore edilmesiyle 1980 yılında faaliyete geçmiş. Değerli birçok sanatçının eserini göreceğiniz müzeyi ziyaret etmenizi tavsiye ederim. Müzeye giriş ücretsiz; fakat öğle izinlerinde müze kapanıyor.

2. Bölüm-Kızılay

16298578_10211119227033119_6380356444325743948_n

İstanbul için Taksim ne ise Ankara için de Kızılay o. Birçok alışveriş mağazası ve cafe bu bölümde bulunuyor. Ayrıca Güven Park’da bu bölümde yer alıyor. Taksim ile benzerliği kadar kaderi de aynı olan Kızılay, sürekli güvenlik uyarısı verilen bir yer haline geldi. Bu yüzden, biraz saçma kalacak ama Kızılay’da gezerken dikkatli olun.

3. Bölüm-Beşevler/Bahçelievler

Anıtkabir

299257_2251993095885_6040798_n.jpg

Atamızın mabedine Bahçelievler bölümünde yer vermek istedim; çünkü Anıtkabir’e Bahçelievler’den ulaşım daha rahat olacaktır. Anıt tepe’de bulunan Anıtkabir’e isterseniz taksiyle de gidebilirsiniz. Giriş ücretsiz. Giderseniz benden de Atama selam söylemeyi unutmayın 🙂

Bahçelievler, 4. cadde, 7. cadde şeklinde adlandırılıyor. Şu an cadde adları, Azerbaycan, Kazakistan gibi ülke adları ile değiştirilmiş olsa da genelde orada yaşayanlar sayı ile adlandırılan şekilde biliyorlar. Bahçelievler’de bulunan 7. cadde Ankara’da popüler yerlerden biri. Cadde üzerinde birçok kafe bulunuyor.

IMG_7553[1].JPG

7. Cadde’ye ek olarak; 4. caddeyi de ekleyebilirim. Hem konaklama bölümünde bahsettiğim otel o yol üzerinde hem de çok güzel kafeler bulunuyor. Metroya da yürüme mesafesinde yakın.

dsc_0186

Beş evler metro durağının tam çaprazında Bahriye Üçok parkı bulunuyor. Bilmeyenler için özet geçeyim; Bahriye Üçok, ilk kadın ilahiyat akademisyeni. Aldığı tehditlerden dolayı bir süre akademiye ara vermiş; sonrasında siyaset ile ilgilenmiş. 1990 yılında evine gönderilen bombalı paketin patlaması sonucu hayatını kaybeden Üçok, Atatürkçü Düşünce Derneğinin de kurucularından. Kısacası; Ankara turunuzda Bahriye Üçok için de yer açın.

4. Bölüm-AŞTİ

Bu bölümün iki özelliği var. Birincisi Ankara’ya ilk gelişinizde mutlaka yolunuz buraya düşecek. Otobüsle de gelseniz uçak ile de gelseniz bu durum değişmeyecek. Uçak ile geldiğinizde 11 TL karşılığında hava limanından kalkan otobüslere binip AŞTİ’de ineceksiniz. ”Hava limanı- Merkez arası metro yok mu?” derseniz, onu bilemiyorum. Biz sorunca direkt otobüslere yönlendirildik.

İkinci özellik de AŞTİ’nin bulunduğu yerden birçok minibüs ve otobüs hattının kalkıyor olması. Özellikle Gölbaşı’na gidebilmek için burayı tercih edebilirsiniz. Gölbaşı ile AŞTİ birbirine pek yakın değil. O yüzden yolunuz en az 20 dakika sürecek.

Gölbaşı
16299289_10211138847123609_5584899839987240239_n.jpg

Mogan Gölü, denizsiz Ankara’ya farklı bir hava katıyor diyebilirim. Kış aylarında göl donsa da yazın göl ve çevresi çok güzel oluyor. Çevresinde bulunan kafelerde bir şeyler yeyip içebilir; aynı zamanda gölün kıyısında da doya doya gezebilirsiniz.

Yeme-İçme

16473868_10211138847803626_8072929275180011516_n.jpg

Ankara’nın yöresel yemeklerini pek fazla bilmiyorum; fakat Ankara ile ilgili sık duyduğum bir şey vardı. O da Ankara’nın dönerinin güzel olduğu. Bende Ankara’ya gittiğimde dönerini tattım. SR Döner diye bir yere gittim. Porsiyonları fazlaca büyük olduğu için tek porsiyon ile iki kişi rahatlıkla doyabilir.

Adres: Anafartalar Mh. Atatürk Bulvarı. E Blok No:3 Kızılay/Ankara

16473825_10211145772936750_9177152976158882966_n.jpg

”Ankara’da en çok ne yedin?” sorusunun net karşılığı benim için ”simit”tir. Ankara’nın simidi meşhur değil ama bence bu işi çok iyi yapıyorlar 🙂 Bir de gezgin insan simit yesin yani. Ne işi var pahalı pahalı restoranlarda…

Ayrıca Ulus, Bahçelievler, Kızılay gibi semtlerinde birçok kafe bulunuyor. Yeme-içme konusunda en sık uğrayacağınız semtler olarak not edebilirsiniz.

Alışveriş

Ankara’da Ankamall, Arcadium, Forum Ankara gibi çeşitli AVM’ler bulunuyor. Ankara’ya gidip sadece AVM’leri gezmenizi istemem ama tercih sizin tabi 🙂 Hatta şu linkte tüm AVM’ler yer alıyor. Ayrıca Ankara’da Tunalı Hilmi Caddesi ve Kızılay’da alışveriş denilince ilk aklıma gelen yerlerden…

Umarım Ankara rehberim seyahatinizde yardımcı olabilir. Sevgilerimle…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir