Seyahat Planı Çıkarma

Seyahate çıkmaktan daha zor olan bir hadise varsa o da; seyahatiniz için plan hazırlamaktır. Çünkü; gerçekten meşakkatli bir iş. Her yere gitmek istiyorsunuz; fakat sınırlı zamanınız var. Hem turistik yerlerin önlerinde çekileceğiniz fotoğrafa kadar belirliyorsunuz hem de bir gezgin olarak ara sokaklarda kaybolup ”Farklı yerler keşfedebilir miyim acep?” derdine düşüyorsunuz. Zor azizim zor.

Peki, zor diye pes mi edeceğiz? Tabi ki hayır! Aksine her zorluğun üstüne gidip sorunu çözmeye çalışacağız. Seyahat planı zor olabilir; ama kolaylaştırmak için bize yardımcı olacak birçok kaynak var. O kaynaklar sayesinde bu zorluğumuz bir nebze de olsa hafifliyor.

Her gezgin gibi bende seyahatlerime çıkmadan önce birçok kaynaktan faydalanıyorum. Size de faydalandığım kaynaklardan bahsetmek istiyorum 🙂 Bir de 8 günlük küçük bir plan örneği sıkıştırdım. Sizin de önerileriniz olursa el birliğiyle bu sorunun üstesinden gelebiliriz diye düşünüyorum! Haydi başlayalım planı yapmaya 🙂

SEYAHAT PLANI

Araştırma Bölümü

Gezimanya: Dünyanın en tatlı gezi ekibi Gezimanya olabilir mi? Bence olabilir 🙂 Seyahate çıkmadan önce ilk baktığım site tartışmasız; Gezimanya. Hem genel anlamda verdikleri bilgiler hemde seyahat yazarlarının önerileri seyahat planı yapmanızda çok büyük bir fayda sağlıyor.

Bloggerlar: Gezimanya’da birçok blogger olsa da bireysel olarak yazan bloggerlar da bulunuyor. Bu tarz bloggerlar sadece kendi sayfalarında yazdığı için onların tavsiyelerini de kaçırmamak gerekiyor. Bu yüzden gideceğim ülkelere daha önceden gitmiş olan bloggerların gezi yazılarını okuyup; keşifleri veya mekan önerileri hakkında bilgi sahibi olmaya çalışıyorum.

Trip Advisor: Benim gibi bir müze delisini birkaç müze paklamıyor. Bu yüzden, Trip Advisor’da ilk olarak; gittiğim yerlere ait müzeleri ve önemli eserleri inceliyorum. Turistik yerlerini görmek önemli ama keşfedilmemiş ve kimsenin gitmediği yerlere de gidip oralar hakkında yazılar yazmak istiyorum. Trip Advisor’da o ülkede bulunan her şeye baştan aşağı yer verildiği için incelemek fayda sağlıyor. Ayrıca, yapılan yorumlarda seyahat planımda önemli bir belirleyici oluyor.

Couchsurfing: Bu benim ilk kez denediğim bir şey 🙂 Bir ülkeyi yerlisinden daha iyi kim bilebilir ki? Gitmeden önce mutlaka orada yaşayan kişilere farklı rotalar sormak gerekiyor. Ben bir kişiye deneme amaçlı sordum ama dönmedi daha… Umutla ve inatla dönmesini, bana bir gezgin için önemli yerler tavsiye etmesini bekliyorum.

Cep rehberleri: İçerisinde güzel bilgiler var. Seyahat etmeden önce incelenebilir.

Acenteların seyahat planları: En önemlileri belirlemek için acentelerin seyahat planlarına bakmakta fayda var!

Günlere Bölme

Gidilecek Ülkeler: x,y ve z şehirleri-8 gün

  1. gün- Varış saati:12:00- x şehri

İlk gün için her zaman önemli yerlerin bitirilmesi taraftarıyım. Onlar aradan çıksın ki keşif için zaman kalsın. O yüzden listenizde en önemliler diye belirlediğiniz rotalar olsun.

2.  gün

Güne horozdan bile erken başlayın! Elinizden geldiğince erkenden kalkıp, bir güzel kahvaltınızı yapıp(kahvaltısız olmaz!), atın kendinizi yollara 🙂 Önemli yerlerden kalanlar varsa 2. günde halletmeye bakın. Zaten genel de ilk günde yetişmeyebiliyor. Çok da hırpalamayın kendinizi. Önemli yerleri bitirdikten sonra yapılan tüm tavsiyeleri önünüze alın ve rotanızı çizip koyulun yola.

3.  gün-Varış saati: 12:00- y şehri

İmkanınız varsa 12:00’den de önce gidin ama yoksa öğlen vakti iyidir 🙂 Yine en önemli yerlerden başlayarak şehri gezmeye başlayabilirsiniz. Bu arada; bilmiyorum sizde de öyle mi ama bir yere gittiğimde, en önemli yerleri hep aradan çıkarılması gereken yer gibi görürüm. Sanki yapmam lazım ama bir yandan da zaman kaybı, bir an önce bitsin gitsin kurtulayım gibi yaklaşırım. Bende bir garibim ya!

4.  gün

İşte keşif zamanı. Müzelerin 17:00 veya 19:00 gibi saatlerde kapanacağını düşünürsek 5 saatte önemli kısımları büyük ölçüde halledebilirsiniz. 4. güne de keşif kalır. Burada da mutlaka tavsiye edilen kafeler, caddeler ne varsa talan etmek gerekiyor. Ayrıca yazmadım diye unuttum sanmayın! Bu günlerin geceleri de var… Onları da iyi değerlendirmek lazım 🙂 Bar seven bara, kafe seven kafeye veya yemek seven restorana gidip akşamı da iyi değerlendirmeli.

5.  gün-Varış saati: 12:00-z şehri

Yine önemli yerleri gezin demeyeceğim. Bu kısım da anlaştık zaten 🙂

6. gün

Yanınızda bir arkadaşınız varsa(güven bakımından) couchsurfing sayesinde tanışacağınız(güvenilir, böbrek çalmayan) , yerli halkın bağrından kopmuş biriyle tura çıkabilirsiniz. Ondan sizi gezginler için tavsiye edeceği bir yere götürmesini isteyebilirsiniz; fakat dediği yere gitmeden önce mutlaka internetten de o yer ile ilgili bilgi göstermesini rica edin. Saçma sapan yerlere götürmeye kalkarsa da kati suretle kabul etmeyin! Not:Anneniz.

7.  gün

Aynı şehirde ikinci bir gününüz varsa size tavsiyem o şehrin yakınında ve maksimum 1 saatte gidebileceğiniz başka şehirlere bakmanız. Tamam şehri gördünüz, bitti! Orada elli gün geçirmeye gerek yok. Size sınırları aşmayı sağlayacak fırsatları değerlendirin! 🙂

8. gün-Dönüş

Bir seyahatte en sevmediğim şey dönüştür. ”Her güzel şeyin niye bir sonu var ki?” dedirtendir. Saat 12:00’de otelden atılıp ”Acaba bu valizi nereye koysam?” derdi ya da Cem Yılmaz’ın esprisindeki gibi oteldekilere sevgi dolu gözlerle bakıp :” Biz bunları buraya bıraksak? Geze geze en son buraya geliriz!” demek durumunda kalmak… Ya hava limanına yetişemezsem diye sekiz saat önceden çıkmalar… Çok dert yandım ya! Aslında gezmek isteyen son günde olsa bulur yolunu 🙂 Bir iki saatlik de olsa son kez şehrin tadını çıkarın!

Uzun lafın kısası, benim yaptığım liste bu 🙂 Sizin de eklemek istedikleriniz, önerileriniz ya da aklınıza takılan bir şeyler olursa bana iletin olur mu? 🙂

Sevgilerimleeeeee…. 🙂

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir