Kharkiv Gezi Rehberi

“Kharkiv, Harkov, Kharkov”… Daha önceden gittiğim şehirlerde böylesine isim karmaşası yaşadığımı bilmiyorum.  Şehir ile ilgili bilgi toplarken bile acaba doğru ismiyle mi arıyorum diye tereddüt ettim. Fakat işin özü “Kharkiv” diye yazılıp “Harkov” diye okunduğu… Başta uygun uçak bileti bulduğum tercih ettiğim bu isim karmaşası bol şehri, sonrasında çok sevdim. Hatta o kadar çok sevdim ki döndüğümden beridir herkese tavsiye ediyorum. Çünkü şehir, hem keyifle gezilebilecek hem de fiyatlar açısından uygun bir şehir diyebilirim.  İnsan kendine sormadan edemiyor: “Daha önceden burayı nasıl keşfedemedim?” diye. Aslında keşfedilmeyişinin nedenleri de biraz belli gibi; Kharkiv turizmin “zeki ama çalışmayan çocuğu”. Turizm anlamında potansiyeli yüksek olmasına rağmen elindeki değerleri aktif sunmayı yeterince başaramıyor. Siz keşfettiyseniz keşfettiniz yoksa bu güzel şehirden haberiniz bile olmuyor. Ayrıca dil bilen personelden yoksun oluşu da bilgi akışınızı ister istemez kesiyor. Fakat bu eksiklikler bile şehre sempati duymanıza ve tekrar gitme isteğinize engel olmuyor. Lafı çok uzatmadan sizi Kharkiv Gezi Rehberi ile baş başa bırakayım 🙂

Kharkiv Hakkında Kısa Kısa

  • Ukrayna’nın ikinci büyük şehri olan Kharkiv, Lopan Nehri, Udy Nehri ve Harkov Nehri’nin kesiştiği noktada yer almaktadır.
  • Kharkiv şehri,  XVII. Yüzyılın ortalarında kuruluyor, fakat elde edilen arkeolojik buluntular, MÖ. bin yılında bronz çağ süresince yerleşimlerin bulunduğunu gösteriyor.
  • Şehrin adı büyük olasılıkla küçük nehir Kharkiv’den gelmektedir. Bazı tarihçiler, Kharkiv’i, modern Kharkiv’in kurulduğu yere yakın olan antik Cuman Sharukan yerleşimi ile ilişkilendirmektedir.
  • 1655’te Kharkiv şehrinde 600 civarında soylu kişi yaşamıştır ve bu süreçte toplam nüfus yaklaşık 2000 kişi olmuştur. Kasaba halkının bir kısmı zanaat ve ticaretle uğraşmıştır, fakat büyük köylerde yaşayan çoğunluklar tahıl endüstrisine katılmışlardır.
  • 1917 Rus Devrimi’nden sonra, Kharkiv, Ukrayna S.S.R.’nin ilk başkenti oldu; fakat 1934’te Kiev’e karşı bu özelliğini kaybetti.
  • Kharkiv, Ukrayna’nın en önemli kültür ve eğitim merkezlerinden biridir. 19. yüzyılda Ukrayna’nın kültürel canlanma merkezi olmuştur. Günümüzde de politeknik, tıp, tarım ve çeşitli mühendislik alanları dahil olmak üzere çok sayıda yüksek öğretim kurumu bulunmaktadır.

Kharkiv’e Ulaşım

Kharkiv’e Pegasus ile uygun fiyatlarda uçabilirsiniz. Ben Kharkiv’e Cuma gidiş- Pazar akşamı dönüş 450 TL’ye bilet aldım; fakat daha uygun gün ve saatlerde 380 TL’lere kadar bu fiyatı indirebilmek mümkün. Uçuş süresi yaklaşık 1 saat 5 dakika. Ayrıca yaz aylarında fiyatların yükseldiğini de belirtmem gerekiyor. O yüzden Pegasus’un indirim dönemlerini iyi takip edin! 🙂

Vize Durumu

Ukrayna vizesiz gidilebilecek ülkelerden biri olduğu için vize alma sorununuz olmayacak. Hatta Türkiye ve Ukrayna arasında yapılan anlaşma ile artık kimlik kartı ile de Ukrayna’ya girilebiliyor. Yine de siz ne olur ne olmaz pasaportunuzu yanınıza almayı ihmal etmeyin.

Kharkiv Saat Farkı

Türkiye ile Kharkiv (Ukrayna) arasında saat farkı bulunmamaktadır.

İklim

Ukrayna’ya kış aylarında gidiyorsanız size donarak ölecekmişsiniz muamelesi yapılıyor. Evet, iklimi biraz sert; fakat termal atlet ve termal tayt bu sert iklimler için var. Sıkı giyindiğiniz sürece tahammül edilemeyecek bir soğuk ile karşılaşmıyorsunuz. Ben seyahatimi aralık ayında gerçekleştirdim ve inanın çok büyük bir zorluk yaşamadım. Arada yağışlar olsa da tahammül edilemeyecek bir iklim durumu yoktu. Fakat yağışların sizi zorlayacağını düşünüyorsanız, yaz ayında gitmenizde fayda var (Bu durumda artan bilet fiyatlarını da göz önünde bulundurun.)

Para Birimi ve Para Bozdurma

Ukrayna’da kullanılan para birimi Grivna(UHR). Para değeri bize  göre oldukça düşük olduğundan Ukrayna’da harcamalarınızda yüksek olmuyor. Ayrıca para bozdurma işlemini rahatlıkla yapabilmeniz için buradan dolar götürmenizde fayda var. Çünkü orada Türk Lirası bozan döviz büroları bulamayabilirsiniz.

Havalimanında döviz bozdurma ofisi bulunuyor ama otobüs ve metro parasını karşılayacak kadarını bozdurmanızı tavsiye ediyorum. Hatta sadece otobüs paranızı karşılayacak kadarını bile bozdursanız yeterli; çünkü metroya aktarma yapacağınız noktada para bozdurabileceğiniz döviz büroları bulunuyor.

1 Ukrayna Grivnası=0.03743 U.S. dollars

Gezilecek Yerler

 

Fotoğraf: http://en.ukrlandia.com.ua/metro-kharkiv/

“Fotoğrafta işaretlediğim üç ana durak Kharkiv gezilecek yerler listeniz için en önemli duraklar diyebilirim. Bu duraklar sayesinde turistik rotalara rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Ayrıca Kharkiv’in şöyle güzel bir yanı da var; şehirde toplu taşıma kullanmadan da rahatlıkla gezebilirsiniz.”

Ben gittiğimde Noel hazırlıkları vardı 🙂

Özgürlük Meydanı: Kharkiv’in turistik noktalarından biri olan Özgürlük Meydanı, Avrupa’nın en geniş üçüncü meydanı.  Bölgede şehrin en görkemli üniversitelerinden biri olan Kharkiv Ulusal Üniversitesi ve Lenin Heykeli bulunuyor. Ayrıca, meydanın bulunduğu bölgede ufak molalar vermek için de parklar ve cafeler bulabilirsiniz.

  • Metro Durakları: Derzhprom (Yeşil Hat), Universytet (Mavi Hat)
  • Gezme Süresi: Yaklaşık 10 Dakika

Kaynak: Guide Kharkov

Kharkiv Sanat Müzesi: Kharkiv Sanat Müzesi, Kharkiv’in en eski müzelerinden biri.  Resim, heykel, grafik ve el sanatları açısından 250’den fazla eser bulunuyor. Lakin yeterince sunamamaları ile ilgili olsa gerek, vasatın biraz üstü bir müze algısı yaratıyor. Yani kesinlikle gitmeyin, çok kötü diyemem ama çok mükemmel bir müze demek de yanlış olur. Ayrıca müzede İngilizce bilen personelin olmayışı ciddi bir eksiklik. Müzenin tabelasının bile İngilizce yazılmadığını düşünürsek, harita olmadan bu müzeyi bulmanız gerçekten güç (Kolay bir yerde olmasına rağmen). Hatta müzeye girince emin olabilmek için “Burası Sanat Müzesi mi?” diye sordum. Tabi İngilizce bilen olmayınca “Art Art” diye kendimi sanat kavramını ifade etmeye çalışırken buldum ama çabalarım sonuçsuz kaldı. En nihayetinde haritaya bakıp  emin oldum 🙂

  • Metro Durağı: Arkhitektora Beketova (Yeşil Hat)
  • Gezme Süresi: 20 Dakika
  • Müzeye Giriş Ücreti: 70 UHR
  • Müze Saatleri: 10:00-19:00 (Pazartesi ve Salı Hariç)

Lovers Monument: Aşıklar anıtının bulunduğu yerde aynı zamanda önemli mimari eserlerin minyatür halleri de bulunuyor.

  • Metro Durağı: Arkhitektora Beketova (Yeşil Hat)
  • Gezme Süresi: 10 Dakika

Shevchenko Heykeli ve Parkı: Ukrayna’da Shevchenko denilince futbolseverlerin aklına ilk gelen futbolcu Shevchenko olacaktır; fakat bu Shevchenko başka Shevchenko 🙂 Heykele ve parka adını veren Shevchenko, devrimci ve halkın aydınlık geleceği için savaşan bir ideolojik savaşçı olarak tabir ediliyor. Aynı zamanda kendisi şair, yazar ve ressam. Parkta bulunan heykelin, açılış töreni 24 Mart 1935’te gerçekleşmiş. Heykelin uzunluğu 16 metreden daha fazla.

  • Metro Durağı: Universytet (Mavi Hat)
  • Gezme Süresi: 10 Dakika (Ama parkta zaman geçirmek isterseniz bu süre daha da artabilir.)

Annunciation Katedrali:  Rus ve Bizans tarzında inşa edilmiş olan bu mimari, 20. yüzyılın benzersiz mimari anıtı olarak kabul ediliyor.

  • Metro Durağı: Tsentralnyi Rynok (Kırmızı Hat)
  • Gezme Süresi: 10 Dakika

Kharkiv Tarih Müzesi: Kharkiv’de bulunan başarılı müzelerden biri diyebilirim. 1920 yılında kurulan müze, 4 bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler; ilkel toplum, feodalizm, kapitalizm ve sovyet dönemidir. Ayrıca nadir belgeler, resimler, yerli ve yabancı menşeli örnekler, sovyet ve alman nişanlar, farklı dönemlerin savaş ödülleri ve bu döneme ait diğer ilginç şeyler de müzede bulunuyor. Müzenin dışında, 1941-1945 yıllarında Kızıl Ordu tarafından kullanılan T-34 ve dört topu göreceksiniz.

  • Metro Durağı: Istorychnyi Muzei
  • Gezme Süresi: 20 Dakika
  • Müzeye Giriş Ücreti: 6 UAH (yetişkinler için) 4 UAH (18 yaşın altındaki öğrenciler, çocuklar ve gençler için)
  • Müze Saatleri: 09:30 – 17:00

Kharkiv Doğal Tarih Müzesi: Kharkiv’de kesinlikle görülmesi gereken yerlerden biri diyebilirim. Çeşitlilik açısından neredeyse Londra’da bulunan Doğal Tarih Müzesi ile yarışır.  Fakat Kharkiv Doğa Müzesi’nin en büyük sıkıntısı; İngilizce bilen personel yokluğu ve bu nedenle İngilizce rehberlik alamamanız. Sadece bilet ücretinin İngilizcesini öğrenmişler ama farklı bir bilgi almak istediğinizde yanıt alamıyorsunuz. Oradaki canlı türleri ile ilgili herhangi bir rehberlik hizmeti alamıyorsunuz. O yüzden sadece görsel açıdan doyum sağlıyorsunuz.  Tabi görsel açıdan sağladığınız doyum da müzeden keyif almanızı sağlıyor.

  • Müzenin açık olduğu saatler: 10:00-17:50
  • Yaklaşık Gezme Süresi: Minimum 30 dakika
  • Müzeye Giriş Ücreti: 60 UHR
  • Metro Durağı: Kholodnohirsko Zavodska (Kırmızı Hat), Pushkinska (Mavi Hat)

Mirror Stream Çeşmesi: 1947 yapılmış olan çeşme şehrin önemli görsel unsurlarından biri. Çeşme, Pobedy bahçesinde yer alıyor. Yapı, UNESCO koruma alanı olarak ilan edilmiş.

  • Metro Durağı: Arkhitektora Beketova
  • Yaklaşık Gezme Süresi: 10 Dakika (Maksimum)

Uspensky Katedrali: Rus Baroku tarzında 1771-1777 yılları arasında inşa edilmiştir. 89.5 metre yüksekliği ile Kharkiv’in en yüksek binasıdır.

  • Metro Durağı: Arkhitektora Beketova
  • Yaklaşık Gezme Süresi: 15 Dakika

Pokrovskyi Manastırı: 1689 yılında inşa edilen yapı, 17. yüzyılın ikinci yarısına ait Ukrayna mimarisinin değerli bir eseridir.

  • Metro Durağı: Istorychnyi Muzei
  • Yaklaşık Gezme Süresi: 15 Dakika

* Bahsettiğim metro durakları turistik yerlere yakın olan metrolar; fakat bazılarında yürüme mesafesi daha fazla olabilir. Google Maps’ten tekrar kontrol etmenizi tavsiye ederim.

Kharkiv’de Ulaşım

Kharkiv’de metro, otobüs, minibüs (marşrutka) ve taksi gibi çeşitli seçenekleriniz var ve toplu taşıma çok uygun. Otobüs 9,50 UAH; metro ise 4 UAH. Bizim paramıza göre para değerleri daha düşük olduğundan çok cüzi rakamlarla şehir içinde toplu taşıma kullanabiliyorsunuz.

Şehir içinde yürüyerek de gezebilirsiniz; fakat zamandan tasarruf etmeniz için toplu taşımaları değerlendirmeniz daha uygun olacaktır. Özellikle şehirde 1-2 gün zamanınız varsa mutlaka toplu taşımayı seyahatlerinizde kullanın.

Havalimanından merkeze gelmeniz için çeşitli alternatifler var. Bunlardan en uygunu otobüs ve metro ikilisi. Havalimanından direkt merkeze metro bulunmuyor; fakat merkeze giden otobüs ile (152 e otobüsü) “Akademika Barashova” durağında inip aynı isimli metro durağına aktarma yapabilirsiniz. Taksiyle havalimanına gitmek isterseniz de “Akademika Barashova” durağından havalimanına kadar 150 UAH tutuyor. Bence taksiye binmenize de gerek kalmıyor. O yüzden çok fazla eşyanız yoksa taksiye binmeyin.

Kharkiv Yeme-İçme

Ukrayna mutfağı beni şaşkınlığa uğratan mutfaklardan biri oldu. Giderken beklentim çok yüksek olmasa da lezzetli yemekler ile karşılaştım. Kharkiv’de yeme-içme için önemli seçenekleri şöyle sıralayabiliriz;

Borsch Çorbası

Kaynak: HonestCooking

Ukrayna mutfağının en meşhur çorbalarından birisi. İçerisinde sığır eti, pancar, kereviz, havuç, lahana ve soğan gibi sebzeler bulunuyor. Lahana, Ukrayna mutfağında önemli yer tutan yiyeceklerden biri diyebilirim. Birçok yemeklerinde lahana kullandıklarını görebilirsiniz. Ayrıca çorbanın kırmızı renkli oluşu da pancar ile yapılmasından kaynaklanıyor.

Glopsy

Kaynak: EnUygun

Borsch çorbasında da değindiğim üzere, Ukraynalılar yemeklerinde ağırlıklı olarak lahanaya yer vermekteler. Glopsy’de onlardan bir tanesi. Aslında onların Glopsy dedikleri şey bizdeki lahana sarması. Pirinçle yapılıyor ve lahanaya sarılıyor.

Ramen Çorbası

İlk gördüğünüz zaman muhtemelen ön yargılı yaklaşacaksınız; fakat tadı gerçekten lezzetli. Ayrıca fazlaca doyurucu da diyebilirim. Bir çorba alıp iki kişi rahatlıkla doyabilirsiniz. Ayrıca yanında ikramlıklar da sunuluyor. Ben Mafia diye bir yerde tatmıştım ve gayet beğenmiştim. Aynı zamanda restoranda çok güzel bir restorandı ve bir kahve ile çorbaya 117 UHR (18.45 TL) ödedim. Kahveye yeri geldiğinde 20 TL civarında fiyat ödeyince açıkçası Kharkov çok ucuz geldi.

Vareniky

Kaynak: Pelmen6

Bizdeki mantı ile benzerlik gösteren Vareniky, et, mantar, vişne veya patates gibi seçenekler ile sunuluyor. Eğer domuz eti istemiyorsanız bunu belirtmeniz de gerekiyor.

Tatlılar

Ruslarda tatlı kültürü gerçekten çok iyidir. Bizim beğenerek yediğimiz bazı Avrupa tatlılarının kökeni de aslında Rus kültürüne dayanmaktadır. Rus kültüründen etkilenmiş olan Ukraynalılarda da tatlı kültürü gerçekten çok iyi ve bazı tatlıları Rusların tatlılarına benziyor. Özellikle metro istasyonlarında sattıkları tatlıları almamak için kendinizi zor tutuyorsunuz 🙂 Hem uygun hem de çok lezzetli. Ayrıca bazı tatlıların içerisindeki malzeme yoğunluğundan kaynaklı olsa gerek fazlaca doyurucu.

Kharkiv’de Konaklama

Kharkiv’de “Pilligrim” diye bir hostelde konakladım. Banyosu ve mutfağı ortak kullanım olan hostelin odası çok küçüktü. Ama tek başıma kaldığım odaya 42 TL ödedim ve merkezi bir yerdeydi. O yüzden 1-2 günlük bir süre kalacaksanız “Pilligrim” hosteli tavsiye edebilirim. Size tavsiyem Pushkinska civarında bulunan otel ya da hostelleri tercih etmeniz; çünkü Pushkinska birçok önemli turistik noktaya yakın bir konumda bulunuyor.

Kharkiv’de konaklama alternatifleri için linki inceleyebilirsiniz.

Kharkiv için Gezi Önerileri

  • Şehre turist gelmeyeceğini düşünüyor olacaklar ki müzelerde İngilizce bilen birini bulmak dünyanın en zor şeyi… Müze turlarında bile sadece Rusça ve Ukraynaca bilen rehberler bulunuyor. O yüzden gideceğiniz yerler ile ilgili önceden internet araştırması yapmanız ve bilgi toplamanız iyi olacaktır.
  • Tabelalarda da benzer sorunlar yaşanıyor. Turistik yerlerde bile kendi alfabeleriyle yazdıkları ve bizim çözümlemekte zorlanacağımız yazılar bulunuyor. Bu nedenle mutlaka çevrimdışı kullanabileceğiniz mobil harita uygulaması indirin. Böylece rotaları daha rahat bulabilirsiniz.
  • Yol sorduğunuzda İngilizce cevap almanız çok zor ama kısa sürede beden diliyle anlaşmayı öğreniyorsunuz. Hatta Ukraynacaya bile yavaş yavaş ısınmaya başlıyorsunuz.
  • Metro istasyonlarında wi-fi bulunuyor. Hatta şehrin genelinde ciddi bir wi-fi sorunu yaşamıyorsunuz. Bu nedenle her wi-fi ihtiyacında bir metro istasyonuna sığınabilirsiniz. Ayrıca metro hareket halindeyken wi-fi gitse de telefonunuz çekiyor. Yani hat aldığınızda yer altında da telefon ile konuşabilirsiniz. Bu da ek bilgi olsun!
  • Metro istasyonları muhteşem bir şekilde tasarlanmış; istasyonları dikkatle incelemenizi tavsiye ederim.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir