Work and Travel için Kayıt ve Mülakat Süreci

Yazıya başlarken şunu belirteyim; Work and Travel yapmadım! ”E peki yapmadığın şeyi nasıl anlatacaksın?” derseniz şöyle diyeyim her ne kadar yapmamış olsam da kayıt olma aşamasına geldim. Hatta kayıt oldum, paramı ödedim, işe gireceğim şirketin patronu ile mülakat yapıp onu da geçtim. Peki zorum ne miydi? İster kaderci deyin ister korkak ama o dönem resmen gitmemi engelleyen birçok şey oldu. Normalde hiçbir şeye boyun eğmeyen ve bir şeyi kafaya koyduğunda yapan ben WAT fikrinden uzaklaştım ve vazgeçtim. Tabi, bu vazgeçme sürecinde de bir çok şey deneyimledim. Şimdi o deneyimlerimden bir kesit sunayım 🙂

Kayıt Öncesi

  • Haziran ayında gideceğiniz ülke için Eylül hatta Ağustostan araştırmalara başlayın. Yoksa en sevmeyeceğiniz işler ile karşı karşıya kalırsınız.
  • Size gönderecekleri iş listesinin güncel olup olmadığını teyit edin. Hatta para ödemeden şirketinizi belirleyin ve o şirket kesinleştikten sonra paranızı ödeyeceğinizi söyleyin. Çünkü size birçok iş imkanı varmış gibi gösterip sonra da: ”Aaa burasının kontenjanı dolmuş, yokmuş!” diyebilirler. Size kontenjanları var, teyit ettiler ve seni mülakata alabilirler dedikleri anda ücreti ödeyin; fakat şunu da bilin ki mülakatta elenebilirsiniz.
  • Kayıt için görüşeceğiniz ofisten kesin bilgiler alın. Kaba bir tabirle ”yan çizme” şansı bırakmayın. Yapacakları anlaşmalar, WAT öncesi hazırlık, orada karşılaşılan problemlerde verecekleri destek… Bunlar hakkında net bilgi almak  çok önemli.

Kayıt Esnasında

  • Önünüze verdikleri kağıtları iyice okuyun. Biz Türk milletinde malum okumadan imzalamak ve sonrasında da pişman olmak vardır. Aman diyeyim yapmayın!
  • Size sanki önemsiz bir şey imzalıyormuşsunuz gibi davranırlarsa umursamayın ve tüm maddeleri okuyacağınızı söyleyin.

Mülakatta

  • Görüşmeler Skype üzerinden yapıldığı için mutlaka bir Skype hesabınız olmalı.
  • Mülakat saatinde Skype’a giriş yapmış olmalısınız. Patronunuzu bekletmeniz ilk başta kötü bir imaj çizmenize neden olacaktır.
  • Konuşurken korkmayın. Orta seviye bir İngilizce’ye sahipseniz söylenilenlere anlayacaksınız. Önemli olan kendinizi güzel ifade etmeniz ve karşınızdaki kişide olumlu izler bırakabilmenizdir.
  • Size genel olarak gelen sorular normal iş mülakatlarındaki kadar karmaşık olmayacaktır; çünkü karşınızdaki kişi dönemlik bir çalışan aldığının farkındadır. Size: ”6 kişi ile bir arada kalacaksın.” gibi cümleler kurabilir. Konaklama imkanlarına göre sizi bilgilendirecektir. Eğer işe meyilli iseniz çok da zorlamanıza gerek yok 🙂
  • Mülakat bitiminde size şartları kabul edip etmediklerini sorduklarında eğer dediğim gibi o işte çalışmaya istekli iseniz, kabul ettiğinizi kibar bir şekilde belirtin. Hatta sonuna: ”Sizinle çalışmak bir zevk olacaktır.” gibi kibar cümleler de eklerseniz hoşlarına gidecektir 🙂

Mülakatı geçince de artık eşyaları toplama, bilet alma gibi aşamalara geçebilirsiniz; fakat ben geçemedim 🙂 O aşamaları görenleriniz görmeyenlerinize (yani bana) anlatsın lütfen. Sevgilerimle…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir