Seyahat için Para Biriktirmek

Para kavramı ortaya çıktığından beridir insanlığın en büyük sorunlarından biri haline gelmiştir. İnsanlar hem parayı çok sever hem de olmasaydı deyip durur! Bir nevi insanın belalı sevgilisidir para… Nasıl olmasın ki? Bazen en basit eylem için bile paranızın olması gerekir. Bir yerden bir yere gitmek, bir şey yeyip içmek bunların hepsi karşılığını para sayesinde alabileceğiniz şeylerdir.

”Seyahat için para biriktirmek” diye başlık açınca aklınıza tutumlu biri olduğum gibi yanlış bir düşünce gelebilir. ”Vay be eli sıkı kızmış.” diye bile düşünebilirsiniz; fakat hiç aklınızı öyle şeylerle bulandırmayın. Çünkü değilim. Hala para ve zaman denilen ikilinin nasıl yönetileceğini bilmem ama bildiğim tek bir şey var! O da sevdiğim şeyler için her daim para ayırma istediğimin olduğu…

Öncelikle şunu söyleyeyim; size ütopik şeylerden bahsetmeyeceğim. Yazıyı okuduğunuzda “Hı hı evet kesin öyledir!” de demeyeceksiniz. Aksine çoğu hayatın içinden harcamalar olacak. Bakın bakalım bu harcamaların ne kadarı sizin hayatınızda var ve bunları kestiğiniz zaman seyahate yeterli miktarda para kalacak mı? 🙂

Sigara Kullanmıyorum!

En övündüğüm özelliklerden biridir. Sigaradan nefret ederim. Kokusuna tahammül dahi edemem. Peki siz kullanıyor musunuz? İşte ilk masraf noktasını bulduk. Şimdi size basit bir hesaplama yapacağım.

1 paket Marlboro=13 TL.

Günde bir paket içiyorsanız; 1 ay 30 gün ise 13×30=390TL

Bu rakamı bir yıla yayarsak=390×12=4680 TL

Düşünün bir sene boyunca sigara içmez, kenara para koyarsanız bu parayla Amerika’ya bile gidersiniz.

Sık Alışveriş Yapmıyorum!

”O kırmızı çanta muhteşemdi. 300 TL’de olsa alacağım.”, ”O tişörte 700 TL vereceğim.”, ”Yine o takılara 50 TL verdim.” gibi sözler benim lûgatımda yok. Bir tişörte, bir kazağa, bir pantolona yüksek fiyatlar ödemek benlik değil. Bir şey için yüksek bir fiyat ödüyorsam da emin olun onu ölene kadar giyeceğim için ödemişimdir 🙂

Düşünün bir tişört+bir pantolon=200 TL. Bu parayla yurt içinde istediğiniz bir yere gidiş- dönüş bileti alırsınız 🙂

Lüks Mekanları Tercih Etmiyorum!

Bir çayı 10 TL’ye de içmek var 0,50 kuruşa da… Hiç gitmeyin demiyorum; fakat sürekli lüks mekanları tercih ederseniz, maddi olarak sıkışırsınız. Çok az paraya çok daha fazla mutlu olabilirsiniz. Yeter ki o yolların lüksten geçmediğini bilin.

x mekanında yemek+içecek+çay+kahve+tatlı=500 TL. Size iddia ediyorum bu parayla Belgrad gidiş dönüş bileti alırsınız.

Arabam Yok!

Birçok insanın eline iki kuruş geçince hemen araba alır. Sonrasında da aman arabamın borcu, park ücreti, yıllık bakımı, benzini demeye başlar. Arabayı aldıktan sonra fark eder ki derin bir masrafın içine girmiş. Sonra da neden para biriktiremiyorum?

Benzin ayda 100 TL deseniz (minimum)+Bakım 300 TL+ Otopark ücretleri 100 TL minimum+Borçla alındıysa taksidi 5.000 (varsayalım) =5.500 TL. Gelin bir Amerika yapıp gelelim bu paraya!

Puan Biriktirebileceğim Uçuşları Tercih Ediyorum!

Uçuşlarınızda 2-3 TL dahi olsa puan biriktirebileceğiniz biletleme şirketlerini tercih edin. Bu konuda Pegasus’u tek geçerim! Sakın reklam yapıyor diye düşünmeyin. Gerçekten sevdiğim için söylüyorum. Evet, pek konforlu değil ve sadece Sabiha Gökçen’den kalktığı için Avrupa yakalılara inanılmaz uzakta kalıyor ama hem puan biriktirip hem ucuza uçmanız harika.

Günübirlik yada Freelance İşlerde Çalışmak!

Öncelikle söyleyeyim kolay bir şey değil. Freelance iş bulmak, deveye hendeği atlatmaktan trilyon kat daha zor; fakat bunun içi uğraşmanız gerekiyor. Kaleminize güveniyorsanız ve yazmak üzerine bir kariyer hedefliyorsanız mutlaka freelance içerik üretimi sizin için ideal olacaktır. Bu sayede seyahatler için para biriktirebilirsiniz. Ayrıca günübirlik işlerde çalışmakta tek tük de olsa bir şeyler kazanmanızı sağlar. Şehir içi de olsa bilet alabilmeniz için bir gelir kaynağı oluşturabilir.

6 Comments on “Seyahat için Para Biriktirmek”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir