Schengen Vizesi

Avrupa ülkeleri, hem bize yakın olduğu için hem de sahip oldukları  turistik değerlerin reklamları çok iyi yapıldığı için 🙂 seyahat ederken tercihlerimizde baş sırayı çeker. Bu noktada da hemen bir Schengen vizesi alma gayretine girişiriz. Schengen vizesini almak kimi zaman sıkıntılı görünse de aslında belli noktalara dikkat edildiği zaman alınmasının zor olmadığını görebiliriz.

Öncelikle Schengen vizesinin kapsamından bahsedeyim. Malumunuz Schengen vizesi, AB’ye üye olan ülkelere (Belçika, Fransa, İtalya, Macaristan, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Hollanda, İtalya, İspanya, Malta, Finlandiya, Lüksemburg, Hırvatistan, Yunanistan, Lihtenştayn, Slovakya, İsveç, Portekiz, Almanya, Danimarka, Estonya, Polonya, Litvanya, Letonya) veya Schengen uygulamasını kabul etmiş ülkelere (İzlanda, İsviçre, Norveç) giriş yapmanız için gerekli olan vizedir.

DSC_0118.JPG
Budapeşte/Macaristan

Peki Schengen vizesi için hangi evrakların var olması gerekiyor? Öncelikle bu noktada yapılması gereken ilk şey; vize türünüzü belirlemek. Turistik mi ticari mi? Sonrasında ise seçtiğiniz ülke için gerekli olan aracı kurumu bulmanız gerekiyor. Mesela ben Hollanda’ya gitmek için IDATA’ya, Fransa ve Çek Cumhuriyeti için de VFS Global’e başvurmuştum.

Turistik vize için

Bu vizeler kısa süreli vize olarak geçer ve aşağıdaki belgeler gereklidir.

  • Başvuru Formu (Aracı sitenin sayfasından temin edilebilir. Burada sizinle ilgili kişisel bilgiler olmaktadır.)
  • Pasaport ( Son 10 yılda almış olmanız gerekiyor ve bitiş süresi de ziyaretinizin bitiş tarihinden 3 ay daha fazla geçerli olması gerekiyor.)
  • Eski Pasaportlar (Yoksa sadece yeni aldığınız pasaport)
  • Vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • 2 biyometrik fotoğraf ( Aracı kuruluşun bulunduğu yerde de çekebilirsiniz.)
  • 30.000 € teminatlı seyahat sigortası. (Bunu uçak şirketleri, acentalar ve bankalar yapıyor.)
  • Ön görülen tarihe ait uçak ve otel rezervasyonları (Uçak için bu şans olmasa da otel rezervasyonunuzu değiştirebilir veya iptal ettirebilirsiniz. Lakin kontrolden geçene kadar riske girmeyin derim.)
  • Öğrenci olunması durumunda; seyahat masraflarını karşılayacak olan kişinin banka hesapları(son üç aylık, imzalı kaşeli), varsa emekli maaşını gösteren döküman; ayrıca, öğrenciye ait öğrenci belgesi.
  • Çalışan ise; İşveren mektubu ve/veya izin onayı (imzalı kaşeli ) ve SGK (sosyal güvenlik) işe giriş bildirgesi ve  güncel SGK “hizmet dökümü”
  • Çiftçi ise; Bağlı olduğu ziraat odası tarafından verilmiş çiftçi belgesi
  • Çalışan veya şirket sahibi ise; Bağkur dökümü, şirketten alınan pozisyonu ve seyahati onaylayan yazı, şirketin ticaret odasındaki güncel kaydı ve ticaret sicil gazetesinin kopyası, vergi levhası.
  • Emekli ise; Emekli maaşını gösterir belge (güncel banka hesap özeti ve emekli cüzdanı,imzalı kaşeli
  • Seyahat eden kişi reşit değilse hem annesinin hem de babasının imzası.

601359_10201306397638517_1251327142_n

Vize ücreti yetişkinler için 191 TL.0-6 yaş ücretsiz; 6-12 yaş ise 112 TL gibi bir fiyat. Aracı kuruluşun hizmet bedeli 20 Euro. (Yanınızda mutlaka Euro da bulunsun.)

Eğitim amaçlı, bilim amaçlı ya da sportif, kültürel amaçlı (25 yaş altı) bir etkinlik için gidiyorsanız vize ücretinden muaf tutuluyorsunuz.

Her konsolosluğun kendine özgü belki istediği ekstra bir belge olabilir; o yüzden tekrar bakmak da fayda var. Fakat genel olarak belgeler bu şekilde oluyor.

Kaynak: www.vfsglobal.com

Randevu aşaması

Aracı kuruluştan randevu almanız gerekiyor. Tavsiyem başvurunuzu gitmeden 1 ay önce yapmanızdır. Bir aksilik olursa son 3-4 güne sıkışan vize randevusu kabusunuz olabilir. Randevu aldıktan sonra da randevu günü geldiğinde erken gitmelisiniz. Çünkü kapıda ciddi bir sıra olabiliyor.

Vize kabulü

Vize de temel olan iki nokta var; birincisi, sizin döneceğinize inanmalarıdır. İkincisi ise orada para harcayacak olmanızdır. Çalışanlar, emekliler bu anlamda daha şanslıdır. Çünkü gelirleri vardır ve çalışanlar ülkeye dönmek zorundadır. Aynı şekilde öğrenciler de şanslıdır. Çünkü onları da ülkeye bağlayan bir nedeni vardır. Tabi, öğrencilerde şansı maddiyat da arttırır bunu unutmayalım 🙂

Kabul Süresi

En geç bir haftadır.

Mülakat

İngiltere vizesinde bile girmedim. Girmek zorunda olacağınızı sanmıyorum.

Vize reddi

Belgeniz eksik ise uyarı mesajı gelir; eksikliği tamamlayınca pek sorun olmaz. Fakat; eksik belgeniz varsa,  maddi anlamda yetersiz görüldüyseniz ya da sizde orada yaşama potansiyeli sezdiler ise vize reddi verebilirler. Takılmayın, tekrar deneyin! 🙂

Sevgilerimleee…

 

0 Comments on “Schengen Vizesi”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir