Mudanya Gezi Rehberi

Son günlerde bitmek tükenmek bilmeyen terör haberleri malumunuz yaşamı felç etti. ”Şurada canlı bomba var.” , ”Yok efendim şurada şurada da yakalandı.” , ”Yok şu yok bu patlatacak!” falan derken gerçekten bunaldım. Sınav nedeniyle kendimi dışarı attım; baktım ki hayata devam etmeliyim, takılmadım bende. Sonuçta hayatımın en güzel zamanlarını terör korkusuyla evde geçiremem; öleceğimiz varsa ölürüz dedim.

Cengaverlik ruhum bayağı had safhaya gelmiş olacak ki en tehlikeli semtlerden birine geçmekle kalmadım; üstüne bir de şehir değiştirdim 🙂 Nasıl mı? Saat 15:00 civarı. Neredeyse akşam olacak. Başta arkadaşımla Kabataş taraflarında bir hava alıp hemen eve dönmeyi planlarken bir anda Bursa’ya gitmeye karar verdik  🙂 Nasıl oldu, niye oldu faslını bende bilmiyorum ama canım aşırı sıkkındı yaptım vallahi.

Gittik BUDO seferlerine baktık 15:30’a var. Aldık iki bilet!

IMG_3130
Kirli pencereden Kabataş durağına bakış 🙂

Tam bilet kişi başı gidiş 25 TL. Öyle öğrenci indirimi falan düşünüyorsanız da 24 yaşına kadar geçerli ve direkt yılı baz alıyorlar söyleyeyim. Ben 24 yaşındayım, Kasım’da 25 olacağım ama BUDO bunu kabul etmiyor.

Yol 2 saat sürüyor. Rüzgarlı bir güne denk geldiyseniz sallana sallana gidiyorsunuz. Sonuçta deniz halleri bunlar; çok sıkıntı yapmamak lazım.

Mudanya’ya iner inmez, Bursa merkeze giden bir çok otobüs görüyorsunuz. Hatta Bursa Kart alırsanız indiğiniz iskelenin yakınında bulunan makinelerden dolumunu da yapabilirsiniz.

IMG_3136

Bizim kısıtlı zamanımız olduğundan Bursa merkeze inemedik; bu yüzden, Mudanya’yı turladık. Mudanya’ya kısa bir gezi için bir saat, uzun bir gezi için ise en az üç saat ayırmanız gerekiyor. Zaten tam bir tatil yöresi havası var. Sahil kenarı, salaş sokaklar, yemyeşil tepeler… Hele zaten palmiye de gördüm mü orası yazlık bir alandır benim için 🙂

Yolda Trip Advisor’dan Mudanya’da gezilecek yerleri inceledim. Mütareke evi ve Mudanya Yunus Anıtını önemli yerleri olarak gösteriyordu. Yunus anıtını yol üzerinde olduğu için görebilirsiniz; Mütareke evi için ise 17:00’den önce gitmeniz gerekiyor. Kişi başı giriş ücreti de 5 TL.

IMG_3144.JPG
Mütareke Evi

Gezilecek yerler için iki yer yazdım diye Mudanya’da bir şey yok gibi düşünmeyin sakın 🙂 O upuzun sahilinde yürümek, çılgın kalabalıklardan uzaklaşmak ve o muhteşem yapıların bulunduğu ara sokakları gezmek Mudanya’ya gitmeniz için en önemli sebepler bence 🙂

IMG_3137

Biz İstanbullular genelde deniz görmeden yaşayamayız. Her gittiğimiz yerde doya doya denize bakmak isteriz. Bu anlamda da Mudanya biçilmiş bir kaftan. Mudanya sahilinin tek sıkıntısı; sahil düzenlemeleri yapıldığı için şu an çok bakımsızmış gibi görünmesi.

IMG_3145IMG_3148IMG_3146

IMG_3149.JPG

IMG_3142

Mudanya’nın ara sokaklarını girmeden birçok kafe çarpıyor gözüme. Bazı kafeler  gayet kalabalık(oraya göre)… Kafelerde oturan kişileri inceliyorum, Cihangir tayfası buraya klonlanmış gibi.

O muhteşem sahil varken canım kafede oturmak hiç istemedi açıkçası. Ara sokaklarda kaybolmak istedim. Başta da bahsettiğim gibi muhteşem yapılar var. Araya karışan bazı modern yapılar o görsel şölene kıyısından köşesinden zeval verse de siz yine umursamıyor ve yolunuza devam ediyorsunuz.

Çok enteresan tipte evlerde bulunuyor. Evlerin bir kısmı iç tarafa bir kısmı ise denize bakıyor. Bence orada yaşayan insanlar cidden şanslı. Hem huzura hem denize hem de hayatın güzelliklerine doyuyorlar.

IMG_3143

Ve işte Müzakere Anıtı. Muhteşem bir yerde konumlanmış bu anıt, kesinlikle Mudanya’nın sahip olduğu en önemli eser. Bu anıta hayran hayran bakmaktan kendinizi alamayabilirsiniz.

IMG_3151IMG_3150

Ara sokaklarda böyle anlamlı graffitilere de denk geliyorsunuz. Gerçekten muhteşem görünüyorlar ve her ikisine de ne kadar emek verildiğini anlayabiliyorsunuz.

IMG_3152

Ara sokaklardan birinde Eski camiyi görüyoruz . 1594 yılında yapılan cami, farklı minaresi ile dikkatimizi çekiyor.

IMG_3140

Gezilecek yerlerinden bolca bahsettiğimi düşünüyorum; şimdi de gelelim yeme-içme faslına. Mudanya’ya indiğinizde karşınıza birçok kokoreç dükkanı, iskender ve balık restoranı çıkacaktır. Mudanya sahili zaten restoran dolu. Genelde Mudanya’ya gidenler balık yemeyi tercih edermiş; fakat ben gerçek yerinde olmasa bile Bursa iskenderini tatmak istediğim için tercihim iskender kebap oldu 🙂

Kebabı, Ferah Pide ve Kebap Salonu diye bir yerde yedim. Denize nazırdı ve muhteşem bir manzaraya sahipti. Ayrıca gelen iskenderi de lezzetli buldum. Fiyatları da kişi başı 15 TL idi. Bursa iskender piyasasına göre normal bir fiyat diye düşünüyorum 🙂

Uzun lafın kısası, bir saatliğine de olsa benim Mudanya’m böyleydi. Bir saatte bile kendine hayran bırakmayı başardı. Sizde vakit yaratın ve çıkın çıkın gelin buraya 🙂 Sevgilerimle…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir