Harbiye Askeri Müzesi

Merhabalar 🙂 Yine bir müze tanıtımı ile geri döndüm. Hatta muhteşem bir müze ile geri döndüm; Harbiye Askeri Müzesi. Bir İstanbullu olarak bugüne kadar bu müzeye nasıl gelmemişim… Gerçekten büyük bir kayıp. Harbiye yolu üzerinden de milyon kere geçmişimdir üstelik; fakat ne demiş büyüklerimiz? Geç olsun ama güç olmasın…

 

Zaman kaybetmeden müzeyi anlatmak istiyorum. Müzede Hunlar’dan Selçuklulara Osmanlı’dan Atatürk dönemine kadar dev bir tarih şenliği var… Hatta bazı bölümlere konulmuş olan bal mumu heykeller bu şenliği daha da keyifli bir hale dönüştürüyor. Özellikle Atatürk’ün Harbiye’de okuduğu sınıfı canlandıran bal mumu heykeller… Her döneme ait asker kostümleri ,  tarihimizdeki en önemli savaşlar ile ilgili bilgiler ve fotoğraflar , farklı dönemlerde kullanılan eşyalar , Osmanlı padişahlarına ait resimler ve bilgiler … Aklınıza gelebilecek bir çok şey bu müzede yer alıyor.
Hun askeri
Müzenin her bir karesini anlatmaya kalksam sayfalarca sürer , o yüzden her zaman yaptığım gibi yüzeysel bilgi verip merak uyandırmaya çalışacağım… Umarım, başarılı olabilirim. Aslında böyle bir müze için yüzeysel bilgi vermek müzeye çok büyük haksızlık; fakat her şeyi de anlatırsam hem okurken sıkılabilirsiniz hem de gitme ihtiyacı duymayabilirsiniz. O yüzden, ben işimi garantiye alıyorum.
Hun Kazanları: Kurbanlar için ayinlerde ve ölü defni esnasında kullanılıyormuş.
Müze turumuza ilk olarak Hun İmparatorluğundan başlayabiliriz.  Türk ve Moğol boylarından oluşan Hun imparatorluğu, M.Ö. 220 yılında kuruluyor. İmparatorluğu ilk Türk imparatoru Teoman kuruyor. Sonrasında ise tahtı oğlu Mete’ye bırakıyor. İmparatorluk için en önemli hükümdar Mete olarak kabul ediliyor.
Hun imparatorluğunun tarihte büyük bir önemi var. Şöyle ki, Asya Hunları’nın Avrupa’ya göç etmeye başlaması (Kavimler Göçü) yeni bir çağın açılmasına neden oluyor.

 

Dönemine göre silah ve her türlü donanımda ileri olan , savaş taktikleri üst düzeyde olan ve hız konusunda eline su dökülemeyen Hun İmparatorluğu elindeki bu avantajları sayesinde neredeyse tüm Avrupayı işgal etmişler.
Şimdi Selçuklu dönemine ait bölüme geliyoruz. Selçuklu döneminde tarihin seyrini değiştiren iki savaş yaşanmış ; Dandanakan Savaşı ve Malazgirt Muharebesi.
Malazgirt Meydan Muharebesi
Dandanakan Savaşı
Dandanakan savaşı , Selçukluların bölgedeki hakimiyetinin başlangıcı ve Büyük Selçuklu Devleti’nin hukuken kuruluşu olarak kabul ediliyor.  Anadolu’nun Türk yurdu olması yolundaki ilk adım olduğu için bu savaşın tarihimizde önemi büyüktür.
Müzenin en önemli bölümlerinden biri de Osmanlı padişahlarının büstlerinin bulunduğu bölüm. Büyük bir odanın içerisinde sırasıyla Osmanlı padişahlarına ait büstler yer alıyor. Fotoğrafta Osmanlı Devletinin kurucusu olan Osman Bey’in büstünü görüyorsunuz. Osmanlı dönemine ait bölüm kuruluş ve yükseliş olmak üzere iki bölüme ayrılmış.
Osmanlı Devletinin kurucusu Osman Gazi’nin oğlu Sultan Orhan Gazi’ye ait miğfer.
Zırhlı bir süvari
Kuruluş dönemi salonundan çıkıp yükselme dönemi salonuna doğru ilerliyoruz. Bizi Mohaç meydan muharebesini temsil eden bölüm karşılıyor.
Mohaç Meydan Muharebesi 29 Ağustos 1526 Osmanlı İmparatorluğu ve Macaristan Krallığı arasında meydana geliyor. Savaş sonucunda, Macaristan’ın büyük bir bölümüOsmanlı hakimiyetine girdi.

 

Atatürk’ün harbiye yıllarını anlatan bölüme geldik. Bal mumu heykeller ile sınıfı o kadar güzel dizayn etmişler ki… Gerçekten kendinizi o yıllara ışınlanmış gibi hissediyorsunuz…
Müzede aynı zamanda dönem dönem kullanılan silahların , tüfeklerin hepsi sergileniyor.Mesela fotoğrafta gördüğünüz çakmaklı bir metris tüfeği.
Fatih Sultan Mehmed İstanbul’un fethinde hocası Akşemseddin ve yeniçerilerle birlikte Edirnekapıdan İstanbul’a girişini gösteren kompozisyon.

 

    Fotoğrafta gördüğünüz bir dalgıç kıyafeti… Bilmiyorum siz ilk görüşte anladınız mı ama ben bu kıyafeti dalgıç kıyafetinden başka her şeye benzetmiştim açıkçası 🙂
    Size tavsiyem hiç vakit kaybetmeyin ve bu müzeyi mutlaka ziyaret edin! Benim buraya koyduğum fotoğraflar müzenin %0.01’i falandır. Biliyorsunuz müze yazılarımda tek amacım merak uyandırmak ve gidilmesini sağlamak. Müzeyi tamı tamına gezmek 2 saatinizi alır hatta inceleme merakınıza bağlı olarak bu süre daha da artıp daha da azabilir. Lakin 1 saatten aşağı bu müzeden çıkamazsınız. Bu arada müzeye giriş öğrenciye ücretsiz. Şimdiden iyi gezmeler 🙂

0 Comments on “Harbiye Askeri Müzesi”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir