Dark Turist Olmak

Bu aralar dark turizm ile ilgili bir çalışma yapıyorum. Tabi bu çalışma esnasında malumunuz bir çok şey araştırıp dark turizm hakkında çeşitli konularda bilgi sahibi olmaya çalışıyorum. Bilgi sahibi oldukça da blogumda paylaşıp sizleri de bilgi sahibi yapmak istiyorum 🙂

DSC_0861.JPG

Dark turizmi daha önceden bazılarınız duymuş olabilir ya da hiç duymamış da olabilirsiniz. Öncelikle dark turizmi anlatarak başlayayım postuma. Dark turizm, felaketlerin, vahşi olayların, büyük dramların veya savaşların yaşandığı bölgeleri ziyaret etmek olarak tanımlanıyor. Malumunuz geçmişten günümüze insanlık çok büyük sınavlar verdi ve bu verdiği sınavlarda da dünya üzerinde çeşitli izler bıraktı. Aslına bakarsanız dark turizmde de yapılan bu izleri taşıyan bölgelere turistlerin ölen kişileri yad etme, o dönemlerde yaşanan acıları hissetme amacıyla seyahat etmesi.

DSC_0877

Dark turizm Türkiye’de ve dünyada bir çok yerde gerçekleşiyor. Örneğin Auschwitz kampları. Daha önceden Terezin yazımda hatırlarsanız bende Nazi kamplarından birini ziyaret etmiştim. Gerçekten içerisinde derin acıları barındıran, size hüznü çağrıştıran ve belki de hiç tanımadığınız bir milletle empati kurmanızı sağlayan yerler buralar.

Turizm deyince her ne kadar insanların aklına eğlence veya deniz, kum, güneş gelse de turizm içerisinde kültürü de besleyen bir olgudur. O yüzden dark turizmde bu anlamda çok önemli olan bir turizm çeşidi oluyor.

4-Auschwitz1.jpg

Fotoğraf: www.goseewrite.com

Peki, dark turist olmak nasıl bir duygu?, Size ne katıyor? ve Etik mi? Haydi biraz da bunlardan bahsedelim.

Öncelikle her zaman söylediğim bir şey vardır; Dark turist olmak bir adap gerektirir diye. Gerçekten de böyle. Siz derin acıların yaşandığı yerlerde mutluluk pozları verirseniz, o acılara ihanet etmiş olursunuz. İlle fotoğraf çekmek istiyorsanız orada bulunan acılara ait fotoğrafları çekebilir ve her gördükçe empati duygunuzu daha da arttırabilirsiniz.

1-jpg.png

Fotoğraf: gunkanjima.wordpress.com

Gerçek bir dark turistseniz, gördüğünüz manzaralar karşısında günlerce kendinize gelemezsiniz. O yüzden hazırlıklı olun! Empati duygunuzun yüksek olması bu noktada acı duymanıza ve diğer insanlara göre daha fazla etkilenmenize neden olacaktır.

Size ne katar?

Bana göre toplumların barışının sağlanamamasındaki en büyük etkenlerden biri hatta en büyüğü de denilebilir; insanların birbirlerinin acılarına sırt dönmeleri. Kötü bir laf vardır: ”Bana dokunmayan yılan bin yaşasın!” diye. İşte bu mantıkta olmak toplumların birbirlerini anlamasını engelliyor. Dark turizm hareketine katıldığınızda insanların yaşadığı acıları anlıyor; hatta zamanın onları neden gaddarlaştırdığı sorularına yanıt da bulabiliyorsunuz. İnsanları çözmenin en önemli yolu; onların geçmişini bilmekten geçer. Siz bu geçmiş hakkında bilgisizseniz hep sorunlar çıkacaktır. O yüzden dark turist olmak sizi daha barışçıl, daha empati sahibi ve daha anlayışlı yapacaktır. Ayrıca bir çok konuda daha fazla bilgi sahibi olmanızı sağlayacaktır.

7822558276_9b85433fff_b-1020x560.jpg

Fotoğraf: whenonearth.net

Etik mi?

Kendisi benim araştırma konum olur 🙂 Dark turizmden para kazanılması, belki de eğlence unsuru gibi algılanması bazı kesimlerce etik olmadığı düşüncesine neden olmuş. Bana soracak olursanız etik olayı biraz bakış açısına göre şekillenir. Adabını bilmeyen turist, bu acılardan haksız gelir sağlayan kişiler veya bu turizm türünü layığıyla yerine getiremeyenler her zaman insanlarda dark turizmin etik olmadığı düşüncesini uyandıracaktır. İnsanların ailelerini kaybettiği alanlarda keyifle poz veren turist yerel halk tarafından sevilebilir mi? Bölgeye maddi katkı sağlamak  ya da o bölgeyi kalkındırmak yerine kişileri kalkındırdığında etik boyuttan söz edilebilir mi? Edilemez. Yani; kısacası dark turizmin etiklik boyutu tamamen kişilere göre şekilleniyor.

Uzun lafın kısası, ben dark turist olmanız taraftarıyım. Gidin, insanların acılarına ortak olun. Ne yaşamışlar? Yaşadıkları neye sebep olmuş? Hepinizi kendiniz değerlendirin. İşte o zaman insanlar birbirini daha fazla anlayacaktır. Barış dolu bir dünya için sevgilerimle…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir